Изолационни панели от слама

maxitstrohinsulation

Според немският производител Maxit, изолационните панели от слама могат да се монтират като конвенционалните системи от минерална вата. Със своите 100% екологични изолационни панели, компанията е разработила решение, което отговаря на съвременните изисквания за устойчив начин на живот. Като страничен продукт от селското стопанство сламата е един винаги достъпен ресурс, чиято изолационна производителност се оценява в продължение на векове.

maxitstrohinsulation

Особеността на тези изолационни панели е, че те се не само нямат свързващи вещества на база на пластмаси, но също така са без каквито и да било химически добавки. След години на изследвания, компанията разработва лепило на базата на протеин, което е напълно органично и същевременно с това изключително здраво. Компанията вече е кандидатствала за патент за новоразработеното свързващо вещество и специалния вид производство на изолационни плоскости.

maxitstrohinsulation

В допълнение към отличния си екологичен баланс, изолацията от слама има добри качества и от функционална гледна точка, тъй като плочите имат висок капацитет за съхранение на топлината. Така топлината може да се абсорбира през деня и постепенно да се освобождава в по-хладните вечерни и нощни часове. Тъй като, благодарение на изолацията, стените остават топли за по-дълго време, и следователно по-сухи, се предотвратяват факторите за образуване на мухъл и плесен, а избягването на повърхностната влага е едно от основните качества на традиционната изолация.

maxitstrohinsulation

Монтажът на новите изолационни панели се извършва както при обикновените системи от минерална вата – с нанасяне на лепило и поставяне на дюбели в областта за монтаж на панела. Досега произведени във формат 6х40 см, сламените плочи могат да бъдат лесно нарязани с всички конвенционални средства.

Вижте също...