pixel

Изолационни плоскости на Calostat® помагат при обновяването на историческата водна кула

Calostat

Тухлената водна кула, една от най-важните забележителности на  Бад Зегеберг, се намира близо до Калкберг, най-високата точка в града.

Там, където до 1977 г. 200 м³ вода са осигурявали балансирано налягане във водоснабдителната мрежа в областния град, днес гостите на Бад Зегеберг могат да отседнат в уникален хотел. Строежът продължава от 1907 до 1910 г. по планове на архитекта Х. Т. Тиге. Той създава кръгла тухлената постройка, която се стеснява към върха. От 1988 г. тя придобива статут на паметник на архитектурата. Първият частен собственик напълно “изкормва” кулата през 1997 г. и я превръща в място за живеене и работа. Не всичко, което тогава е направено, би било повторено отново днес, с оглед на статута на сградата.

След като остава празна няколко години, с много усилия и разбиране по въпросите на опазването на паметниците днешният инвеститор я преустройва в хотел. Новият собственик отваря хотела през май 2020 г. Клиентът и органите за защита на паметниците се консултират с експерти и партньори, които биха могли да подкрепят проекта с иновативни решения.

Calostat

Ремонтът на зидарията е планиран от техническия офис на строителната компания Heinrich Schreiber GmbH. Йоахим Шрайбер трябва да намери решения на много места, които не идват от стандартния строителен подход. „Тухлена сграда, която е на повече от 100 години, винаги поднася изненади“, споделя опита си специалистът по тухлени фасади. Екипът се изправи пред особено голямо предизвикателство при изолацията на връзките на прозорците. Шрайбер обяснява: „Тук наличното място е много малко и материалът трябва да пасва на тухлите.” Новият Calostat® Sandwich панел изпълнява отлично тази специална задача.

Оливър Юнг, строителен инженер в Evonik, добавя: „Благодарение на свойствата на материалите, панелът Calostat® се вписва толкова добре на това място. Той изолира отлично и спестява място, не гори и подлежи на рециклиране.“ Местната служба за защита на паметниците дава зелена светлина на изолацията с Calostat® Sandwich. Оливър Юнг е доволен: „С нашия високоефективен изолационен материал ние решаваме много големи или малки проблеми, най-вече в областта на защитата на паметниците. Calostat® вече е носител на награда за иновации. Когато допринасяме за запазването на красиви и уникални сгради, това винаги ни кара да се гордеем.”

Може да харесате още...