pixel

Изолационните системи намаляват разходите за отопление със 70%

Udi Dämmsysteme

Собствениците на типична къща от 50-те години на миналия век с еднослойна зидария са успели да намалят потреблението на енергия постепенно в продължение на 20 години. През това време потреблението на газ в къщата с площ 168 кв. м постепенно е намаляло от почти 17 000 kWh годишно на около 5 500 kWh. Това съответства на икономия от над 70%.

Една от първите придобивки е стандартен газов кондензационен котел. Същинското енергийно обновяване започва през 1996 г. с термосоларна система, а в началото на 2000 г. къщата се сдобива с нов покрив, който е напълно изолиран с дебела битумна мека изолационна плоча с дебелина 22 мм. Но това се оказва недостатъчно. Защото мухълът упорито се е настанил на северната фасада.

Изолационни панели от дървесни влакна срещу мухъл

По това време собственикът на къщата попада на базираната в Кемниц фирма UdiDämmsysteme, която в началото на 90-те години на миналия век е разработила изолационна система от дървесни влакна (Unger-Diffutherm), която може да се измазва.

Дървените влакна са пропускливи и дишащи и по този начин регулират влажността в къщата. Изолационните плоскости с дебелина 10 cм UdiFront са монтирани през 2003 г. на северната и южната част на къщата. На вътрешните стени, граничещи със съседните къщи, е поставен изолационен слой с дебелина 6 см (UdiIN).

Udi Dämmsysteme

Резултатът: през 2005 г. потреблението на газ е малко над 9000 kWh. Оттогава насам никога повече не се е образувала плесен, а предварително изчислената U-стойност от 0,30 W/(m²K) се потвърди, казва собственикът на къщата. Вътрешната изолация на стените има положителен ефект и върху звукоизолацията.

През 2005 г. покривът е облицован с 14-сантиметрова плоска изолационна плоча UdiIN. Сложната структура на изолацията е с обща дебелина 26 cм. В резултат на това потреблението на газ се понижава още повече. През 2007 г. стойността е около 8000 kWh.

От 2005 г. нататък радиаторите постепенно са заменени със стенно отопление. Тук също е използвана гипсовата основа Unger-Diffutherm. През 2010 г. кондензационният котел е заменен с модулиращ модел, което води до допълнително намаляване на потреблението.

Днес къщата има потребление на газ от 5500 kWh годишно. Влажността на въздуха вътре е постоянно 50-60%, а отоплението работи само от ноември до март. Следващата стъпка е инсталирането на термопомпа.

Снимки: Udi Dämmsysteme

Може да харесате още...

Izolacii.eu