pixel

Изтънчена цветова концепция за жилищен проект в Тирана

OMA

Архитектурното бюро OMA е изградило голям жилищен проект в покрайнините на Тирана, включващ около 1200 апартамента. За да структурират ансамбъла по разнообразен начин, архитектите залагат на сложна цветова концепция и на яркостта и устойчивостта на цвета на продуктите на компания Keim.

Трудно е да си представим, че само на един хълм в източната част на албанската столица са разположени 1234 апартамента. OMA умело е разпределила строителните модули по склона, така че те да приличат на непринудените селища в околностите, оформили се по естествен начин. В действителност обаче сградите от проекта Мангалем 21 са групирани в изключително компактна структура, наподобяваща шахматна дъска. Тя загражда 24 двора и запазва възможно най-много свободно пространство за зелени площи.

OMA

Тъй като това е жилищно пространство на достъпни цени, за да се осигури разнообразие, са използвани прости средства: всички прозорци имат един и същ формат в интерес на рационализираното им производство. За всяка сграда обаче цветовете на дограмата и щорите се променят. Преди всичко се променя цветът на стените, които обграждат всеки един двор. Всеки, който пресича обекта, минава например през тюркоазен, оранжев или тревистозелен двор – всяко от тези външни пространства има различен характер и има за цел да придаде известна индивидуалност на съседните апартаменти. Най-големият вътрешен двор е специално място за срещи в квартала, обрамчен от фасади в златист цвят. За наситените цветове на стените архитектите залагат на цветната силикатна мазилка Stucasol, а за златните повърхности на брилянтна мазилка и дизайнерска глазура, всички от Keim.

Снимки: OMA

Може да харесате още...