pixel

Изумително екологично имение е скрито изцяло под земята

Не се заблуждавайте от градината – под тази фино подстригана морава лежи зашеметяващо, луксозно имение с изумителни екологични характеристики. Проектиран от архитект Джеймс Бел, подземният двуетажен дом, наречен Perdu, се крие под земята в Боудън в Манчестър. Двуетажният кръгов дома е облян в изненадващо количество естествена светлина и е с почти нулево потребление на енергия благодарение на системи за събиране на дъждовна вода, соларни колектори за топла вода, както и геотермална термопомпа. Има дори и водна пързалка, която може да прати човек от главната спалня право в подземния басейн.

Британските фирми Huntsmere и NC Homes са разработили дома Perdu, който се продава на сайт за имоти за около 2 милиона лири. Според някои издания, фирмата-строител е избрала да изгради дома под земята, за да избегнат ограниченията за строителни обекти в региона – решение, което е одобрено от комитета за планиране на Трафорд. Подземният дом разполага с радиален план, обединен около централен атриум, наред с четирите „светлинни кладенци“ на нивото на земята, които обливат дома в естествена светлина.

В подземния дом се влиза през една „малка градинска щуротийка“ – частна градина, оградена с фино подстриган лавров плет. Стълбището води до първия етаж, който се състои от основните жилищни пространства, включително кухня, хол, трапезария и главна спалня с гардеробна и собствена баня. Триъгълните и клиновидни стаи се увиват около централния атриум. Второ стълбище осигурява достъп до второто ниво, но по-авантюристично настроените могат да предпочетат да се метнат на водната пързалка от главната спалня горе директно до просторния басейн, захранван от водна стена с височина 8 метра и ширина 12 метра. Тази долна зона за отдих включва и бар-басейн, съблекални, джакузи, фитнес зала и две допълнителни спални, с прилежащи гардеробна и самостоятелна баня.

Къщата съчетава в себе си най-високите стандарти в областта на устойчивия дизайн, за да се постигне почти нулево потребление на енергия. Екологично чистите й елементи включват геотермална термопомпа, най-модерна вентилация и система за регенериране на топлината, система за събиране на дъждовна вода, слънчева система за подгряване на топла вода, както и система за осветление с енергийно ефективни с крушки нискоенергийни компоненти. Тъй като сградата е под земята, къщата се възползва от изолационни свойства на земята, за да се пази топла през зимата и хладна през лятото.

 

greentech.bg

Може да харесате още...