pixel

Карни: ЕС ще поиска съгласуване на националните правила по жилищните имоти

investor.bg

От европейските страни ще бъде поискано да действат заедно, когато трябва да се преодолее риск от имотни балони, за да не се позволи на инвеститорите да се възползват от разликите в националните правила, заяви заместник-председателят на европейския надзорен орган за финансова стабилност в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Марк Карни коментира, че Европейският съвет за системен риск (ЕССР) е създал рамка, която трябва да започне да функционира през следващата година. Според рамката от европейските надзорни органи ще бъде поискано да съгласуват едни с други ограниченията върху жилищните недвижими имоти, свързани със системен риск.

Жилищните балони в страни като Ирландия допринесоха за дълговата криза на еврозоната.

ЕССР, който беше създаден в отговор на глобалната финансова криза и отговаря за пруденциалния надзор на макроравнище – управлявайки системния риск, не може да принуди страните да приемат политики, но може да отправя препоръки към съответните власти.

„Процесът ще бъде воден от страни членки, но по-важното е, че ще бъде подкрепен от препоръките на ЕССР“, казва Карни.

Сред ключовите – и потенциално политически чувствителните, мерки, които Карни очаква да бъдат съгласуваниq той включва таван на сумата, която дадено лице може да получи като кредит, базиран на стойността на имота или на приходите на кредитополучателя.

Карни, който е гуверньор на английската централна банка, заяви още, че европейските инвестиционни фондове може да бъдат подложени на стрес тестове подобно на банките, застрахователните компании и пенсионните фондове.

ЕССР разглежда и по-широкия въпрос за пазарната ликвидност и потенциалната нестабилност на пазарите след периоди на временни пристъпи на липса на ликвидност. Органът проучва дали това се дължи на нови регулации, промени в търговските стратегии или тенденции сред мениджърите на активи.

„Трябва да разнищим тези въпрос и в ЕССР работим по него“, каза Карни.

Той повтори критиките си към тавана на ЕС върху бонусите на банкерите, както и към режима Solvency II.

 

Може да харесате още...