pixel

Как да гарантираме красива монолитна визия с правилното лепило за плочки?

marisan

В общата представа широкоформатните плочи са с размери до 1х1 м. Последните тенденции в дизайна обаче внасят значителни изменения. Днес много сгради вече се облицоват с плочи с размери до 2.5х2.5 м или 1.6х3.2 м. В допълнение, стандартните дебелини нарастват до 1.2 см. Така някои единични широкоформатни плочи, като например тези от естествен камък, могат да достигат тегло и до 50–60 кг.

Наред с безспорните си естетически предимства обаче, този тип облицовки налагат и сериозни предизвикателства за изпълнителите. А несправянето с тях води само до едно – проблеми с последващата експлоатация на помещенията.

marisan

Лепене на тежки и широкоформатни облицовки с Терафлекс® Gold и Терафлекс® Platinium

Поради своите особености широкоформатните плочи и облицовките с голям размер налагат особени изисквания към свойствата на лепилото, с което биват полагани.

Запитайте производителите на широкоформатните облицовки или естествения камък, които сте избрали за проекта си, какви лепила биха препоръчали. В отговора им ще присъстват три основни фактора – високоякостни, гъвкави и полимер-модифицирани.

С тях си гарантирате:
Висока якост на образуваната връзка – сериозната маса и големите размери на широкоформатните плочи изискват полагането им с лепило, гарантиращо особена здравина на залепване към основата. Това е от особена важност, за да се гарантира дълготрайната експлаотационна надеждност и при лепене на плочите на стени.
Намалено плъзгане – фактът, че широкоформатните плочи се изработват при много високи температури, ги превръща в непорьозни покрития. Това налага полагането им с продукти, специално създадени за тази цел, характеризиращи се с намалено плъзгане. Наред с това, намаленото плъзгане спомага за по-лесното лепене на облицовката на стени.
Еластичност на лепилния слой – поради големите си размери, съответно и по-малкия брой фуги в облицованата повърхност, широкоформатните плочи биват подлагани на по-сериозни вибрации и структурни напрежения, в сравнение със стандартните плочки. Еластичността на лепилото спомага за абсорбиране на въпросните разширения и вибрации, запазвайки целостта на облицовката.
Устойчивост на тежки атмосферни условия – широкоформатните плочи често биват предпочитани за облицоване на площи в силно натоварени пространства или открити площи като тераси, тротоари около сгради и т.н. Това изисква лепилната смес да бъде устойчива на сериозни температурни изменения и тежки атмосферни условия, без това да влияе негативно на нейните свойства.

Дебелослойно и тънкослойно полагане – факт е, че широкоформатните плочи много по-лесно издават неравностите в основата под тях, в сравнение с плочките със стандартни размери. При възможност за дебелослойно полагане, тези неравности могат успешно да бъдат прикрити. Много често обаче проектите изискват тънкослойно лепене. Поради  тази причина лепилото трябва да може да гарантира екстремната якост на образуваната връзка и своята еластичност дори и при полагане във фин слой.

marisan

Терафлекс® Platinium – хай-тек лепило клас C2TE-S1 – за да няма компромиси

Терафлекс® Platinium – премиум решението в серията лепила за плочки и керамика на Марисан се явява предпочитано решение за редица крупни проекти от жилищното и обществено строителство.

Премиум характеристики, удовлетворяващи и най-строгите изисквания

marisan

Продуктът се налага устойчиво на пазара, благодарение на своята безкомпромисна надеждност. Явен индикатор за това са лабораторно изпитаните качества, като например коефициента за начална якост от над 2 N/mm2.

Едно от най-големите предимства на Терафлекс® Platinium е неговата свръх висока еластичност. Еластичността на лепилния слой, постиган с Терафлекс® Platinium е категоризирана с клас S1 според стандарта EN 12004 (лепило, подлагащо се на деформация). Така лепилният слой абсорбира възникващите структурни напрежения и запазва стабилността на керамичното покритие.

Като символ на първокласните характеристики и надеждните свойства на Терафлекс® Platinium служат и други класове за оценка в съответствие с установените стандарти, като например:
– намалено плъзгане (клас T според EN 12004);
– удължено отворено време (клас E според EN 12004);
– много добро сцепление (клас C2 според EN 12004).

Здравина и стабилност, неподвластни на външни фактори

Изпитаната устойчивост на агресивни атмосферни влияния прави Терафлекс® Platinium идеален избор за приложение при балкони, тераси, покриви и други открити помещения, както и върху площи с подово отопление. Екстремната якост на продукта го прави идеално решение за изпълнение на керамични покрития в силно натоварени площи, като например обществени сгради, търговски и бизнес центрове и други.

Терафлекс® Platinium притежава и разновидност в бяло, с която ефектно и професионално могат да се полагат прозрачни, полупрозрачни, светли, както и чувствителни към оцветяване облицовъчни материали. Това Ви дава възможност да изразите креативността си при проектиране дизайна на баните и мокрите помещения.

Тежки облицовки, стъклокерамика, облицоване на фасади – отговорът е Терафлекс® Platinium

Спецификата на стъклокерамиката, интериорното и фибростъкло, гранитогреса, изкуствения камък и други видове неабсорбиращи повърхности изисква полагането им само и единствено с помощта на продукти, гарантиращи изграждането на стабилна връзка между основата и полаганата облицовка, която да притежава максимална якост и увеличена еластичност.

Терафлекс® Platinium е подходящ избор и при полагане на керамика по фасадите на сградите, гарантирайки устойчивостта и дълготрайността на създадената връзка. Специфичните характеристики на лепилото позволяват приложението му по метода „плочка върху плочка“ и върху други неабсорбиращи облицовки върху деформируеми и критични основи както в интериора, така и екстериора. Устойчивостта на лепилния слой на тежки напрежения и агресивни влияния от външната среда превръщат Терафлекс® Platinium в предпочитано решение за приложение при басейни и постоянно влажни помещения.

marisan

Терафлекс® Gold – лепило клас C2TE за камък, широкоформатни плочки и тежки облицовки

Без значение дали става въпрос за гнайс, гранитогрес, камък или други масивни материали, Терафлекс® Gold осигурява безкомпромисна якост на положеното покритие. Изпитаната надеждност на свръх якостното лепило и неговото универсално приложение позволяват сигурни резултати при полагане на порьозни облицовки като варовик или ниско водопоглъщащи като гранит.

marisan

Бялата разновидност на професионалното лепило за камък и тежки облицовки – Терафлекс® Gold Бял, от своя страна,  позволява полагането на мрамор и всички видове прозрачни, полупрозрачни и светли мозаечни и стъклени плочки. Благодарение на факта, че лепилото не променя цвета на покрития от естествени камъни, се осигурява лесна възможност за придаване на автентично усещане и неповторим стил в дизайна на помещението.

За комфортна работа и в бани, и на открито

Интериорните и екстериорни площи налагат различни изисквания към характеристиките на лепилото, с което се работи. На първо място, това са високата устойчивост на влага, издръжливостта на тежки климатични условия и резки температурни изменения.

Безкомпромисното удовлетворение на тези особености прави Терафлекс® Gold отлично средство за лепене на плочки и керамика върху почти всички видове основи, изложени на резки климатични промени, в т.ч. бани, балкони, тераси, покриви, цокли и други открити площи.

marisan

Гарантирана здравина и надеждност при силно натоварени площи

Най-фундаментално значимото свойство на едно лепило за плочки и керамика е способността му да гарантира стабилността на положената облицовка и нейната издръжливост на структурни напрежения и вертикален натиск.

Изключително здравата връзка между основата и положеното покритие, постигана с Терафлекс® Gold, го прави подходящ за приложение при силно натоварени помещения като коридори, офиси, публични пространства, складове с тежки машини и оборудване и други.

За тънкослойно и дебелослойно лепене върху критични и деформируеми основи

Нулевото плъзгане на лепилната смес, възможността за дебелослойно и тънкослойно лепене, удълженото отворено време и приложимостта при критични и деформируеми основи изкореняват нуждата от притеснения относно съвместимостта на Терафлекс® Gold с различните видове основи и техните особености.

Специфичните характеристики на продукта са гаранция за дълготрайни резултати при полагане на керамични облицовки върху площи с подово отопление, стари керамични и гранитогресни повърхности, гипсови и анхидратни замазки и други.

Перфектната комбинация на Терафлекс® Gold и системите за хидроизолиране под керамични облицовки на Марисан допълнително разширяват спектъра на приложение на продукта. Благодарение на това, сигурната защита и естетически издържаното изпълнение на влажните и мокри помещения стават лесна и приятна задача.

Лепила Терафлекс® – отговорът за проектите с широкоформатни плочи и масивни облицовки

При облицоването с естествен камък, широкоформатни и масивни плочи не бива да се правят компромиси. Много често този тип облицовки достигат цени от над 100 лв/кв.м. Правилното им полагане може да означава, че облицованите площи ще Ви служат „вечно.“

Но за да се гарантира това, не трябва да се правят компромиси с използваното лепило. Системите за полагане на керамични покрития Терафлекс® на Марисан са се утвърдили като синоним за предпочитан избор и са в основа на множеството награди за качество, с които компанията бива отличена през годините.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...