pixel

Как можем да направим водоустойчиво нашето бъдеще?

Когато през 1995 г. излезе филмът Воден свят, хората счетоха този хит на Кевин Костнър като доста смешен пост-апокалиптичен филм от жанра на научната фантастика. Сега, почти две десетилетия по-късно, съществуването на един приказен свят, където почти цялата земя е потопена под моретата изглежда по-скоро като прогноза за това какво ни предстои, отколкото просто плод на въображението на един сценарист. С бързото топене на полярните ледени шапки е ясна и настоящата заплаха от по-големи приливи. Нещо, което не може да се пренебрегне. Според сегашните научни прогнози, температурата на Земята ще се увеличи с най-малко 4-5°C до края на този век, което ще доведе до повишаване на морското равнище до 2100 г. с 2 метра и повече, което пък ще потопи значителни части на много от големите градски райони в света, включително Ню Йорк, Лондон, Шанхай и Мумбай. Тъй като сме изправени пред някои доста катастрофални промени, някои от най-добрите умове в света работят върху решения, които да предотвратят, или най-малкото, да намалят предстоящата загуба на земите и унищожаването на местообитанията на човека. Но измежду дигите, водните препятствия и плаващите градове е лесно да се загубиш в „потопа“ от различни варианти за справяне с покачващите се морски нива. Bettery Magazine наскоро преобърна досегашните представи, които имаха всички по света със справянето с покачващите се води.

Плаващи градове. A Dutch starchitect показва начина: Koen Olthuis и неговото Waterstudio.nl от Хага се съсредоточават върху планирането и реализирането на архитектурни проекти на водна основа; резултатите често са плаващи градове, които се носят на повърхността в разпръснати структури. Мотивите му за изграждане върху водата са насочени в две посоки. Ниско разположените части Холандия са изкуствено творение и постоянно се борят с нахлуващите  води, което принуждава хората там съвсем скоро да намерят трайно решение на проблема. „Ние трябва да разработим проактивни, а не защитни решения по тези въпроси. Когато водата ви заплашва, започнете да строите върху нея!“, заявява Olthuis. От друга страна е и глобалното търсене на алтернативни визии за развитие на градовете извън високите конструкции и експанзивните планове за усвояването на нови терени. В бъдеще, метрополисите ще растат отвъд границите на твърдата земя.

Построен от плаващ бетон, за да могат плаващите къщи да се приспособят към приливите и предстоящите наводнения, получените домове все още не отговарят на стандартите на сушата. Те нямат зелени пространства. Ще е нужна разтърсваща социална промяна, за да станат водните домове модерен избор и да се насърчат лицата, вземащи решения, да направят значителни инвестиции в тази нова жилищна концепция, както и да се привлекат повече хора към живота върху вълните.

Едно нещо обаче е сигурно: бъдещото градско планиране ще претърпи някои драстични промени и хората просто ще трябва да се адаптират към тези нови и непознати обстоятелства.

Може да харесате още...