pixel

Светофари в Нидерландия автоматично дават предимство на колоездачите

Карането на колело в града безспорно щади природата – не пълни въздуха със сажди, не отделя вредни газове, не затопля планетата…. и гори мазнини! Понякога е  големи инфраструктурни промени могат да помогнат за насърчаването на колоезденето, като това голямо кръстовище за колоездачи. Но има и малки неща, които показват внимание към детайла – доказват волята наистина да насърчим велосипедистите и да направим колоезденето възможно най-привлекателно – и безопасно – за множество хора.

Видеото по-долу от Дейвид Хемброу показва, че в един град в Нидерландия – град Асен – има светофари, които по подразбиране дават приоритет на велосипедистите пред автомобилистите:

Това е едно от онези малки неща, които лесно могат да бъдат копирани в други градове по света, за да направи живота малко по-лесен за местните велосипедисти. Разбира се, това не е решение, което може да се използва на всяко кръстовище , но е добре да бъде използвано там, където има смисъл… А къде има смисъл – си проличава тогава, когато има и истинска воля!

greentech.bg

 

Може да харесате още...