pixel

Как ще изглежда домът на бъдещето

Домът на бъдещето е дом с открити пространства, лесно трансформируем, отворен към природата и финансиран от иновативни банкови решения.

Свободни пространства без тежки конструкции, позволяващи на човек да се чувства у дома си като част от природата – това е домът, който хората ще търсят следващите години. „Дом, който с помощта на новите технологии, ще ни дава свобода от предразсъдъци и физически ограничения, както и свободата да не разрушаваме, а да общуваме хармонично с природата и всичко около нас“, така архитект Георги Кътов от I/O Architects определи жилището, към което ще се стремим след години. Пет са неговите основни характеристики – контекстуалност, отворени пространства, трансформируемост, отношение на архитектурата към миналото и иновативни конструкции и технологии.

В бъдеще сградите ще се вписват по естествен начин в контекста на околната среда. Домът на бъдещето ще надгражда миналото, като старите сгради с архитектурна стойност ще бъдат запазвани и естествено допълвани с модернистични решения. Функционалността ще бъде основна характеристика на жилищата на следващите десетилетия – специални конструкции ще позволяват лесно и бързо преобразяване от едно на три помещения и обратно чрез подвижни стени и подсилени конструкции без задължителните днес подпорни стени и носещи колони. Сградите ще се отопляват по естествен начин, като сами генерират енергията вътре, използвайки естествената термална маса на бетона чрез лъчисто отопление.

fakti.bg

 

Може да харесате още...