pixel

Как синтетичният каучук пази фугите на паважа?

Pfenning

При полагането на павета често възниква следният проблем – след кратко време във фугите поникват плевели. Производителят на бетонни настилки Pfenning вече разработи система за настилки, която трябва да реши този проблем благодарение на използването на EPDM (Ethylen-Propylen-Dien-Kautschuk).

От известно време Pfenning обмисля да предложи алтернатива на пясъка или чакъла като фугиращ материал и фабрично да подплати отделните камъни по фланговете с подходящ материал. Така компанията се натъкна на EPDM. При стрес тестове беше установено, че този синтетичен каучук е много подходящ като материал за фуги.

„Въз основа на това ние разработихме нашата система от бетонни блокове Riva Connect, в която блоковете са обхванати с фабрично фиксиран EPDM профил“, обяснява Хендрик Йегер, мениджър продажби в Pfenning. „Плевелите почти нямат шанс с тази система.“ Освен това полагането е по-лесно и по-бързо, тъй като няма нужда от конвенционалното запълване на фуги. „EPDM е динамичен материал, пригоден за максимално пренасяне на натоварването“, обяснява Йегер.

Pfenning

“Съгласно DIN EN 1338 фугите винаги имат стандартни ширини от 4 мм. За разлика от конвенционалното запълване на фуги, тук фугата не се стабилизира с години, а веднага след монтажа. Материалът се характеризира с висока устойчивост на износване, тъй като е абсолютно устойчив на замръзване и издържа на температури между -50 и +145°. Фугиращият EPDM материал е екологично безвреден и също така много лесен за рециклиране“, казва още Йегер.

Снимки – Pfenning.

Може да харесате още...

Izolacii.eu