pixel

Каква мазилка да използваме за тавана

Getty Images

Таваните не са нищо повече от хоризонтални стени, поради което всички вътрешни мазилки обикновено са подходящи. Въпреки това трябва да се уверите, че мазилката прилепва добре и с нея се работи лесно. По-късно това ще ви спести малко работа при почистването и подреждането. Що се отнася до материалите, за измазване на бетонен таван са особено подходящи гипсовите и варовите мазилки, мазилките от синтетична смола, глинените и циментовите мазилки.

Трябва да използвате варова и глинена мазилка, ако за вас е важно да подобрите вътрешния климат. И двете могат да абсорбират влагата от помещението и да я отделят отново. Ако измазвате тавана в банята, трябва да избягвате използването на гипсова мазилка и вместо това да нанесете такава от синтетична смола. Гипсовата мазилка абсорбира твърде много влага. За постигането на специална визия са подходящи таванни мазилки в декоративен стил, които се предлагат в тънкослоен и дебелослоен  вариант. Тези таванни мазилки се различават по дебелината на нанасяне. Дебелослойните завършващи мазилки са от 10 до 15 милиметра. Тънкослойните мазилки се нанасят с дебелина от два до пет милиметра. Що се отнася до начина на нанасяне, подходящи са както валяк, така и четка.

Полагане на основа за мазилката се налага обикновено само при нови сгради, при старите обичайно се подновява само горното покритие.

Getty Images

Мазилката може да допринесе за здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот изисква здравословен климат в помещенията. Материалите обаче често съдържат замърсители, които се отделят по време на обработката, сушенето и след това, и по този начин могат да бъдат освободени във въздуха в помещението. Това може да доведе до респираторни проблеми и дразнене на лигавиците – особено, но не само, при страдащите от алергии. Затова преди да купите мазилката за таван, проверете съставките ѝ за вредни вещества.

Продуктите не трябва да съдържат разтворители, пластификатори и консерванти. Най-добре е да се използват такива, които са с ниско съдържание на замърсители и емисии. Подходящата мазилка на тавана също може да помогне за предотвратяване на появата на мухъл. Мухълът често се появява във влажни и лошо вентилирани помещения, където намира идеални условия за растеж. Висококачествената мазилка на тавана може да помогне за регулирането на тази влажност и по този начин да предотврати образуването му.

Минералната мазилка за таван обикновено е и дишаща и позволява обмен на влага между интериора и околната среда. Това позволява на влагата, която прониква чрез дейностите в къщата или отвън, да се изведе, преди да се натрупа върху тавана и да спомогне за образуването на мухъл. Не забравяйте обаче, че минералната мазилка сама по себе си не може да предотврати развитието на мухъл, и проветрявайте редовно помещенията, за да може влажният въздух да излиза навън.

Снимки: Getty Images

Може да харесате още...