Камък или имитация – тежък и порест естествен материал или Alucobond?

Естественият камък несъмнено е вълнуващ фасаден материал – ако, разбира се, успеете да го овладеете. Това е така, защото обработката му обикновено е свързана със сравнително големи усилия, което се отразява не на последно място и на разходите. Освен това от добиването му в кариери до транспортирането, съхранението и обработката му е нужно тежко оборудване и машини.

От конструктуивна гледна точка теглото също играе важна роля: поради масивността и теглото на плочите от естествен камък, носещите структури и основата трябва да отговарят на особено високи изисквания. На етапа на употреба естественият материал с отворени пори също се сблъсква с многобройни влияния на околната среда: температурни колебания, влажност, замръзване, ултравиолетово лъчение и химическите ефекти на атмосферата оставят своя отпечатък във времето, а тези, които не искат да оставят видима патината на времето, трябва редовно да полага грижи и да предвижда инвестиция в това.

Rocca: Алуминиеви композитни плочи с декори на естествен камък

Ако търсите визията на естествен камък, но се стремите и към лека, трайна и устойчива на влиянията на околната среда фасада, то алуминиевите композитни панели от Alucobond са идеалното решение. Те са обединени в новата цветова серия Rocca и са налични в четирите декора графит, доломит, метеорит и кварцит.

Монохромните структурирани повърхности се нанасят върху композитния материал чрез висококачествени лакови системи и запазват цветовете си за дълги години, както и са устойчиви на UV лъчение. Панелите имат ниска степен на замърсяване, което значително намалява разходите за поддръжка. А благодарение на ниското тегло на единица площ от само 7,6 кг/м² с тях могат да бъдат реализирани стабилни и леки облицовъчни стени.

Вижте също...