pixel

„Къщата на енергията“ произвежда 2-3 пъти повече, отколкото ползва

Първата в света сграда със сертификат за пасивна постройка Passive House Premium се намира в Германия и за нея се твърди, че надвишава изискванията на директивата за енергийна ефективност в ЕС, приложима за всички нови сгради от 2021 г. Сградата е със смесено предназначение. Тя е извънредно енергийно ефективна, като отоплението й се равнява на 8 киловатчаса на квадратен метър на година. Има отлични нива на термична защита, херметична обвивка, вентилационна система с възстановяване на топлината, геотермална термопомпа и фотоволтаична система. Тази забележителна сграда ще отвори вратите си за публиката през този месец по време на международните „Дни на пасивната къща 2015“.

Сградата се простира на 900 квадратни метра и е известна като „Къщата на енергията“. В нея има най-различни функции – от офис площи до учебен център, изложбени площи и апартаменти. Тя е изградена от Маркус Майер и компанията му AIROPTIMA и проектирана от Барбара Глантшниг от bg architektur. „Къщата на енергията“ разполага с иновативни технологии, съчетани с перфектно изолирана сградна обвивка.

Тя черпи енергия от дълбоки сонди в земята и произвежда енергия за своите наземни термопомпи, вентилационно оборудване и общото потребление на електроенергия чрез събиране на слънчева енергия посредством фотоволтаични системи с площ 250 квадратни метра, инсталирани на покрива. Системата за фотоволтаика всъщност произвежда два до три пъти повече енергия, отколкото изразходва сградата през годината.

Вътре къщата разполага с интелигентни монитори от ЮНГ, които предоставят информация за разхода на енергия, температурата и други важни функции. Седем сензорни панела, инсталирани в отделните звена и апартамента на оперативния управител, контролират всичко – отопление, осветление, охлаждане и вентилация. Тази технология, включително и климатичните сензори, могат да се управляват дистанционно, чрез мобилни устройства и смартфони.

greentech.bg

Може да харесате още...