pixel

III международна конференция по фасаден инженеринг в София

На 7-ми ноември 2015 г., за трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг. Събитието събра в София повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции, които имаха възможност да се запознаят с най-новите тенденции и концепции в световната архитектура и фасадния инженеринг.

Сред лекторите на форума се откроиха световно признати имена като арх. Кас Оостерхуис, инж. Торстен Хелбиг и арх. Тобиас Валисер, които споделиха своя международен опит. Водещите архитекти от българския бранш – арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника, арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представиха тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.

Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп показа най-новите фасадни решения, сред които и модулна фасада Е99, използвана при изграждането на най-високата сграда в България – Капитал Форт. Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на изискванията на инвеститора – обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, обвивка за финансово икономична ефективност или за добър енергиен мениджмънт.  Тя сподели колко важно в един проект е неговото начало, проектирането му от страна на архитектите. За инж. Новакова холистичният подход е успешният подход за проектирането на една сграда – започване от ресурсите, които ще се използват при нейното изграждане и връзките между отделните решения.

Арх. Кас Оостерхуис – съосновател на ONL (Oosterhuis_Lénárd) studio, сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали т.нар. инклузивен дизайн. „Всички компоненти в една сграда са различни, това е нашият нов подход. Представяме нашите емоции в дизайна във вид на машинни емоции. Те се кодират, после се прехвърлят в програма, която ги подава за производство към машината“, обобщи процесът Оостерхуис. Той показа последните тендинции и при функционалността на жилищното пространство или т.нар. „изплаващи апартаменти“ – ограничено пространство, в което всичко изниква, изплава в момента, в който имате нужда от него – кухня, тоалетна и т.н. Оостерхуис сподели своя опит и при проектирането на фасадни системи. Проектантът работи изключително със софтуерни продукти и в тясно сътрудничество с тези, които ще произвеждат отделните структурни елементи и компоненти.  Това гарантира точно изпълнение на параметрите на отделните прецизно проектирани, уникални компоненти.

Арх. Димитър Паскалев от Студио Архитектоника представи иновативните възможности при фасадите от стъкло. Една от последните технологии е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. „Водата циркулира и отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радиацията и се превръща в слънчев колектор“, обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват „погълнатата“ енергия през по-топлите дни т.нар. нулево енергийни сгради. Арх. Паскалев анонсира съвместен проект с ЕТЕМ, спечелен по Европейска програма InDeWag за изграждането на индустриален дизайн на фасада със стъклопакет с вода, в който участват и експерти от Испания и Германия.

Торстен Хелбиг, съосновател и партньор в Knippers Helbig
сподели с аудиторията последните иновации в областта на материалите и процесите. Той сподели колко важно архитектите и инжeнерите да работят заедно още от концептуалното ниво на сградата. Хелбиг представи своята работа по търговския център MyZeil във Франкфурт и сподели, че е било предизвикателство самото изпълнение на този проект. „От абстрактна перспектива започнахме да работим в линеарно отношение, като архитектът ни дава формата, а ние – инженерите го обработваме и го даваме на изпълнителя“, сподели Хелбиг.  Самият той е бил смаян от самата геометрия на завършения обект, като отклоненията при изпълнението не са били коригирани. Хелбиг представи и работата си за американския архитект Стивън Хол по негов проект за музей в Хюстън. Идеята на проекта е фасадата да бъде използвана като трансмитер. Чрез кубоветe, които обгръщат сградата се постига се ефект на витрина.

Арх. Ангел Захариев, Студио A&A Архитекти
представи предизвикателствата пред дизайна и връзката между архитектурата и продуктовия дизайн, както и връзката между архитектурата и технологичната акселерация. Той представи проект за сграда към вече завършения Бизнес парк София, който се отличава със своите линеарни елементи – вертикални линии от алуминий по фасада от алуминия.  Арх. Захариев сподели своя опит и от проектирането на най-високата сграда в България – Капитал Форт.

Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура  (LAVA)
представи дигиталния дизайн и ролята му при проектирането. Това което Валисер отчита като предимство при дигиталното проектиране е бутона „Назад“ / Back /, който при традиционното проектиране и при чертежите не съществува. Един от най-забележителните, но за съжаление не реализирани проекти, който представи Валисер беше на сграда в Абу Даби, която представлява ски курорт с 5 километрови писти. Проектантът разказа и за прочутата си сграда „кулата Шумахер“ и за целия процес по подготовката на проекта.

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите, а именно skype връзка с небезизвестния и вече познат на българската аудитория от предишни издания на Конференцията, световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух. Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е вселената и „пренареждането на реда във вселената“. Даде за пример творението на Густав Айфел – Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред. Според Каранух много проекти са продиктувани от формата на ятата на птиците. „Наблюдаването на птиците или рибите, тяхното групиране и движение в точно определен ред, може да бъде вдъхновяващо“, добави Абдулмаджид. Според него принципът за реда във вселената е най-простият урок, който се използва за формиране на отделни решения. В заключение благодари на проф. Кас Оостерхуис, чиято работа го е вдъхновила за създаването на фасадата на Al Bahr Towers в Абу Даби.
Партньори на събитието тази година са фирмите Elval Colour, Saint Gobain, Weber, Dupont и Italcementi Group.

 

Може да харесате още...