pixel

Керамична обвивка с препратка към историята на град Нингбо, Китай

Playze

Новият център за градско планиране в Нингбо, провинция Джъдзян, Китай, предлага множество обществени пространства и препраща с външния си вид към историята на града. Сградата с органични извивки и облицовка от зелени плочки е проектирана от два архитектурни офиса в Берлин – Playze и Schmidhuber. Крайбрежният град Нингбо се намира в източната част на Китай, южно от Шанхай, и има богата история в производството на керамика. Тъкмо тя се превръща в една от основните идеи за дизайна. Полиморфният обем, смътно напомнящ четирилистна детелина, е проектиран като продължение на околния крайречен пейзаж. Органично извитото стълбище и галериите, както и лъскавите гладки повърхности придават на помещението футуристичен вид.

Playze

Обвит в традиция

По отношение на културната история Нингбо играе важна роля в националната и международната търговия с керамика. Градът е бил отправна точка на така наречения Път на керамиката. Следователно, използването на глазирани керамични елементи за фасадите е и израз на почит към миналото на града. Плочките с цвят на лайм и стъпаловидно напречно сечение обвиват цялата сграда като втора кожа. Поради многобройните наклони на външните стени отвън изглежда така, сякаш над сградата е хвърлена огромна кърпа, която на места се е изплъзнала и разкрива стъклената външна обвивка отдолу.

Playze

Структурираната, лъскава глазирана керамика създава мимолетни отражения на околния пейзаж. Те оживяват фасадата с различна степен на интензивност в зависимост от времето на деня, сезона и метеорологичните условия. Освен това, керамиката има отлични технически свойства. Устойчива е на UV лъчи и замръзване, атмосферни и термични влияния, не е запалима и има защита срещу графити. Материалът не съдържа вредни добавки и тежки метали и при демонтаж може да бъде изцяло рециклиран.

Playze

За да се справи със сложността на носещата конструкция, окачената фасада и керамичната обвивка, е програмиран компютърен скрипт по поръчка. Скриптът автоматично генерира 3D модел на сградата и фасадата, както и производствени чертежи за съответните изпълнители.

Може да харесате още...