pixel

Латексът като заместител на плочките

latex

Латексовата боя е здрава и може да се мие. Идеална е за използване в кухнята, банята и коридора. Замърсяванията могат лесно да се отмият, а освен това си спестявате главоболията от търкането на фуги.

Свойства на латексовата боя

Преди всичко трябва да се каже, че няма такова нещо като напълно водоустойчива или водоотблъскваща латексова боя. В зависимост от производителя и цвета, водните пари биват пропускани или забавяни. Стойността SD показва колко водна пара пропуска боята. За обитаеми помещения се уверете, че стойността на SD е възможно най-ниска. В противен случай водата може да се задържи в стените, което да доведе до появата на мухъл. Класът на устойчивост на абразия е друг важен показател. Той показва колко издръжлива е латексовата боя. Клас 1 показва, че боята е загубила максимум 5 микрометра след 200 търкания при тест с четка. Ако се нанесе латексова боя с клас за устойчивост на абразия 1 и с дебелина 1 милиметър, то тя ще се износи след 40 000 движения. При клас 3 слой от един милиметър се износва само след 3000 триещи движения.

Боядисване с латекс: инструкции стъпка по стъпка

Работата с латексова или емулсионна боя е различна от боядисването с конвенционални бои за стени. За перфектен резултат следвайте нашите инструкции стъпка по стъпка.

latex

Подгответе основата: отстранете остатъците от тиксо, стикери, винтове, пирони и дюбели. Трошливите зони също трябва да бъдат почистени, така че латексовата боя да се задържи върху тях. Тапетите могат лесно да бъдат боядисани, същото важи и за плочките, но те също трябва да се измият предварително много добре с универсален почистващ препарат.

Запълване на дупки и фуги: вземете пълнител от железарския магазин, който можете да смесите сами. Напълнете съд с вода и посипете праха в нея. След разбъркване масата може да се намаже в дупките с шпатула и да се заглади.

Нанасяне на грунд: уверете се, че грундът е подходящ за основата и цвета на латекса. Основи, които се нуждаят от грунд, са: стени с мазилка, гипсови стени, каменни стени, плочки и бетон. Не се нуждаете от грунд, ако искате да нанесете латексовата боя върху друга боя или тапет.

Еднократно или двойно нанасяне върху изсъхнал грунд: оставете грунда да изсъхне добре. Едва след това нанесете латексовата боя с валяк за боядисване. В кухнята и банята боята трябва да се нанася два до три пъти. Оставете всеки слой първо да изсъхне, преди да нанесете следващия.

Какво още трябва да знаете?

В някои случаи латексовата боя съдържа формалдехид, а той може да бъде вреден за здравето. Освен това латексовата боя с блясък трябва да бъде отстранена или шлайфана с шкурка преди боядисване с друга боя за стени. Латексовата боя винаги има лек блясък. Въпреки че се предлага и в мат, този блясък може да се забележи дори и при висококачествените матови цветове. Затова всеки, който иска матово покритие на стената, би трябвало да помисли за друг избор.

При никакви обстоятелства не трябва да използвате латексови бои с твърде висока стойност на SD. Те възпрепятстват обмена на водни пари и рискът от мухъл се увеличава. Освен това водата може да се утаи между боята и стената и по този начин да стимулира растежа на мухъл. Можете да разпознаете тези отлагания по образуването на мехурчета по стените.

Може да харесате още...