pixel

Ключови факти и предизвикателства в комплекс “5” – Белград

siniat

Тип сграда: Жилищна
Местоположение: Белград
Страната: Сърбия

Описание на проекта

Безпрецедентното търсене на имоти в сръбската столица доведе до покачване на цените за ново строителство. Това насърчи инвестициите в качествени сгради и промени мнението, че да живееш в жилищна сграда означава да се откажеш от комфорта. По-конкретно, през последните 50 години, основно поради проблеми със снабдяването с определени материали, се строят жилищни сгради без спазване на правилата за топло- и звукоизолация и това се отразява на качеството на живот на обитателите. Вместо това сега сме свидетели на пазарна надпревара от инвеститори, които са много ангажирани в намирането на материали и решения, които да осигурят на бъдещите собственици и наематели изключително качество на жилищното пространство, както и визуално удовлетворение чрез прилагане на уникални интериорни естетически детайли. Най-известният проект през 2021 г. е жилищен и бизнес комплекс “5” в Белград. Etex имаше привилегията да бъде доставчик на материали от гамата Siniat, която включваше предимно специални технически гипсокартонени плоскости и системи.

siniat siniat

Жилищен и бизнес комплекс “5”  се намира в квартал 63 на Нови Белград, обхваща площ от 32 хектара и разполага с общо 60 000 m² жилищни и търговски площи. Комплексът се състои от две основни сгради, които са проектирани в уникална форма, така че погледнато отгоре има формата на пречупена цифра „5“.

siniat siniat

Жилищно-търговската сграда разполага с 308 апартамента, разположени в пет сектора с различна структура, от едностайни до четиристайни, с размери между 38 м² и 240 м². Най-често срещаните са тристайните апартаменти. Сградите имат три подземни етажа, партер, девет етажа и етаж с мезонети. На последния етаж са проектирани атрактивни мезонети с по-големи площи от 100-240 м². Тези апартаменти са с височина на тавана до 340 см, добре осветени и имат панорамна гледка благодарение на стъклената фасада. Мезонетите разполагат с просторни тераси и малки градини на покрива, които допълнително оптимизират пространството.

Удобствата в апартаментите са с високо качество, което нарежда тази сграда в категорията лукс. На приземния етаж на комплекса има 19 магазина. На подземните етажи има гараж с 500 паркоместа. На кота-“0” между сградите са предвидени пешеходни пътeки, зелени площи, детски кът и фонтан. Комплекс „5“ е добре свързан с всички райони на града. Той е отличен избор за бизнесмени в Нов Белград и близкия Земун за семейства, които се радват на близостта на реката, широките булеварди, търговски центрове и други сгради, но също и за всички онези, които са привлечени от ритъма на Нови Белград и уникалността на тази част на града.

siniat siniat

За преградите между апартаментите се изискваше шумоизолация от минимум 59 dB. Акцент беше поставен и върху носещата способност на стените, върху които директно ще се закрепват мебелите. За да отговорим на това изискване, ние предложихме решение на базата на комбинация от 2-те гипсокартонени плоскости: Nida Standard 12.5 mm или Nida Hydro 12.5 mm + LaDura 12.5 mm, фиксирани върху конструкцията от NIDA Metal (UW & CW100 профили). Единствените разлики бяха в душ кабините в баните, където стандартните плоскости с клас на влагоустойчивост H2 бяха заменени с влагоустойчив гипсокартон Aquaboard H1. Същите профили с ширина 75 мм са използвани за преградните стени между стаите в жилищния блок. Тук изискването за звукозащита беше малко по-ниско – 57dB.

siniat

За вътрешната обшивка на външните стени е използвана същата комбинация от гипскартонени плоскости, този път монтирани върху конструкция от профили NIDA Metal CW&UW 50.

Там, където имаше изисквания за пожароустойчивост от 90 минути, са използвани 3 слоя пожароустойчиви плоскости с различни дебелини от гамата на Nida Flam.

Окачените тавани в жилищните райони са до голяма степен облицовани с един слой стандартен гипсокартон (Nida Standard 12,5 mm / Nida Hydro 12,5 mm) с изискване за шумоизолация от 40 dB. При гаражите, при спазване на правилата за пожарна безопасност, изискването беше много по-строго и беше направена облицовка от 4 слоя комбинации с различни дебелини на гипсокартон Nida Flam, отговарящ на пожарозащита от EI120.

Окачените тавани в офисната част включваха прилагане на комбинации от облицовки с различни перфорации от семейството Createx, предимно от гамата Helix, което придаде уникален вид на тази сграда.

Накрая таваните на всички балкони са облицовани с циментова плоскост Cementex, която е закрепена върху конструкция Nida Metal от антикорозионен клас C3 (ZN 275).

Тъй като изпълнението на всички системи зависи от спазването на правилото, че всички елементи са част от системата, аксесоарите са избрани изцяло от гамата Nida Metal.

EtexSiniat

 

Метални профили антикорозионен клас  C3 (ZN 275)

EtexSiniat

За повече информация – Синиат.

Може да харесате още...