pixel

Обновяване на хотел Autograph Collection – The Marmorosch

siniat

Преобразуването на Marmorosch Blank, проектирано от архитект Петре Антонеску в 5-звезден хотел Marriott Autograph, беше едно голямо предизвикателство.

Историята на сградата

Историята на хотела, за който говорим тук, започва преди повече от 170 години, когато сградата дори не е съществувала. Всичко започва през 1848 г., когато Якоб Марморош решава да създаде банка. Тя е една от най-старите банкови институции в Румъния, от времето на политическото и националното възраждане на страната. По-късно, на 1 януари 1864 г., той се свързва с Mauriciu Blank, което обяснява името „Marmorosch Blank“. Седалището се променя с преобразуването на банката в акционерно дружество. Така дворецът, в който се намира днешния хотел, някога е бил седалище на банката Marmorosch Blank.

През 1931 г. банката  фалира. Това предшества закриването ѝ през 1948 г. В разцвета си тя е била най-силната търговска банка в Румъния. Имала е 25 клона в Кралството и четири в чужбина (Париж, Истанбул, Виена и Ню Йорк).

siniat

Запазвайки наследството на старата банка и предлагайки изключителна визия, литовската група Apex Alliance Hotel Management реши да инвестира 42 милиона евро и да възстанови старата банка, превръщайки я в един от най-красивите хотели в Румъния.

siniat

Сред многото постижения на Marmorosch Hotel Bucharest е фактът, че това е първият хотел в Румъния, който се присъединява към Autograph Collection Hotels (портфолио от луксозни хотели, управлявани от Marriot International), поради не само превъзходното местоположение и архитектура, но и на модерната технология, навлязла в интериорния дизайн.

siniat

Предизвикателствата на проекта

Както при всички хотели, шумоизолацията е най-важното нещо, което трябва да постигнем. При проект Marmoroch акустичните стени между стаите за настаняване, както и между стаите и коридора, са изпълнени с гипсокартонени системи, които осигуряват превъзходна звукоизолация, като същевременно осигуряват необходимите изисквания за пожарна безопасност.

Стените на Siniat – Nida System S са изградени от две независими подсистеми, всяка от които се състои от метална конструкция, минерална вата и гипсокартон. В сравнение с традиционните зидани стени, стената Nida System S е по-ефективна с повече от 5 dB. Предимството идва от оптимизирането на конфигурацията на системата от гипсокартон за намаляване на предаването на вибрации от едната страна на стената към другата. Какво означава това? Вибрациите (шумовете), генерирани от аудио високоговорител или телевизор, се преобразуват от кинетична енергия и не се предават под формата на звук в другата стая.

В настоящия проект стените Siniat тип S бяха персонализирани според тяхната роля, съотнесена с функцията на отделените от тях пространства (бани и стаи, стаи-стаи/коридор и между бани).

siniat

Преградни стени Siniat с превъзходна шумоизолация

Основна характеристика, която откриваме във всяка хотелска стая, е превъзходната шумоизолация, която предлага уединение и комфорт на гостите. Това може да се постигне и в жилищна среда с помощта на гипсокартон Nida Acustic. Основните акустични системи за гипсокартон Siniat, използвани в този проект, са направени с тези плскости. По този начин ефективността на изолацията на въздушния шум – Rw [dB] е значително по-висока в сравнение със системите, използващи стандартни плоскости.

Закрепване на мебели и оборудване

Стените между стаите са направени от гипсокартон с висока плътност – LaDura, в зони, изискващи фиксиране на мебели или електронно оборудване (телевизор).

Гипсокартонът LaDura може да издържа тежести с до 65 кг. (при точково натоварване).

siniat

Изграждане на уелнес зони с Aquaboard

Зоните, които са постоянно изложени на силна влажност, изискват специфични продукти и материали, които ще издържат във времето. Специалната плоскост AquaBoard се използва за приложения на закрити басейни, спа зони и др. Основната му характеристика е намаленото водопоглъщане. Aquabord притежава и специални добавки срещу образуване на плесени и мухъл.

siniat

siniat

Акустична облицовка за вертикални технически трасета

Във всяка сграда шумът се разпространява и през зоните на инсталационните трасета. По този начин трябва да се обърне повече внимание на този аспект, за да се получи необходимата звукоизолация. В настоящия проект решението на Siniat беше реализацията на система от гипсокартон с високи акустични характеристики Nida Acustic. Тази система е инсталирана от едната страна и предлага превъзходна шумоизолация и пожароустойчивост.

Съвременни решения за фасади с фиброциментови плоскости Cementex

Що се отнася до разширяването на съществуваща сграда, бяха използвани нови и олекотени решения и продукти, които не биха повлияли на оригиналната структура. Външното затваряне на сградата в зоната на вътрешния двор е извършено с олекотена топлоизолационна фасадна система. Обвивката на сградата във вътрешната дворна част е изпълнена с външна плоча фиброцимент Cementex, устойчива на въздействието на външната среда.

siniat

Снимка от фазата на изпълнение

„Съществуващата сграда, която до голяма степен е запазена, трябваше да бъде преконфигурирана и адаптирана към новите изисквания за експлоатационна безопасност, пожарна безопасност и естетика на хотела и по-специално строгите стандарти, наложени от Marriott. Трябваше да предложим решения за стени с много големи височини, повишени изисквания за акустика в стаите за настаняване, защити за чувствителни зони като мазета или външни пространства, нестандартни дебелини на стени или специални изисквания за огнеустойчивост. Успяхме да намерим отговори на всички тези проблеми заедно с екипа на Siniat, който винаги беше бърз и с нас от фазата на проектиране до проследяване на изпълнението на място. Получихме подробна информация за продукта и беше много лесно да я приложим в нашия BIM модел, така че силно препоръчвам да работите с тях – Архитект Кристина Попеску, Cumulus Architecture.

За повече информация – Siniat.

Може да харесате още...

Izolacii.eu