pixel

Кои цветове правят стаята по-голяма

Спалнята ви е твърде малка? Или искате да направите дневната по-уютна? Цветът може да манипулира нашето усещане за пространството, за топлина и уют. Но може и силно да въздейства върху настроението ни. За психологическото влияние на цветовете се говори много и тази информация се използва умело при рекламни кампании, но сякаш не се използва достатъчно при избора на цветове за дома. А това е особено важно, защото с тези цветове ние живеем, те ни влияят неусетно и непрекъснато. Също така, от практична гледна точка, боядисването на стените е най-лесният и заедно с това най-силно въздействащ начин да се обнови изцяло една стая. Поставянето на подходящ цветен акцент в нея може да промени нашето възприятие за стила и настроението, което тя внушава. Ето защо цветът е фактор, с който дизайнерите от Хаусмайстер винаги се съобразяват.

Например, синьото се смята за успокояващ и отпускащ цвят, докато пурпурното се свързва с независимост, творчество, мистериозност, а червеното може да предизвиква агресия и следователно не е толкова подходящо за детската стая, особено когато тя е стаята, в която детето спи. Но пък увеличава апетита и ако искате да постигнете такъв ефект, той е особено подходящ за кухнята и къта за хранене.

Използвайте психологическия ефект на зеленото, ако искате да създадете спокойна и отпускаща атмосфера в дома си.

Подобен ефект имат и пастелните цветове, които са особено популярни напоследък.

От друга страна, човешкото око реагира на цвета по много и различни начини. Някои цветове ни изглеждат сякаш се приближават, а други – сякаш се отдалечават.  Например, ако използваме светлите оттенъци на една цветова грyпа, можем да създадем илюзията за зрително разширяване на стаята. И обратно – ако искаме да приближим зрително стените, трябва да ги боядисаме в топъл или ярък цвят в по-наситен нюанс.

Един модерен начин за използване на цвета е да се оцветят само определени области, за да се подчертаят архитектурни елементи или да се привлече вниманието към определен обект.

Темата за цветовете в интериора е обширна, но казано накратко, правилният подбор на цветовете е съществена част от изграждането на един приятен и уютен дом. Не се страхувайте да използвате любимите си цветове – това ще ви донесе удоволствие. Просто имайте предвид как ни въздейства всеки от тях. А ако се чувствате неуверени, по-добре е да си спестите излишни грешки и разходи и да се възползвате от консултация със специалист.

fakti.bg

Може да харесате още...