pixel

Красивa соларна каталунска каменна къща

Casa MMMMMS в Испания, проектирана от Anna & Eugeni Bach, е комбинация от модерен дом и стар тип селска къща, известен като каталунската “Масия”. Със своята каменна облицовка и скатен покрив къщата е референция към традиционна местна архитектура, докато интериорът й се отличава с организация, която следва модела на индустриалния склад.

Екстериорът на къщата е доминиран от специфичен „балдахин“, който съчетава няколко функции – предлага сянка, осигурява красиви изгледи и създава централно място за ежедневните дейности. Големият интериор на къщата е разделен на по-малки звена. Спалните, кухнята и баните са организирани като “кутии” вътре в склада, подобно на килерно пространство. Между тези звена има пространства, които предлагат красив изглед към пейзажите около къщата.

Благодарение на своите дебели стени къщата е добре изолирана и може да издържа на ниските температури през зимата. Домът се отоплява с високоефективна камина на пелети, а слънчеви колектори снабдяват дома с топла вода. Дъждовната вода се събира в подземен резервоар и осигурява вода за промиване на тоалетните и за поливане на градината.

greentech.bg

Може да харесате още...