pixel

Критични моменти при полагане на хидроизолацията

В жилището помещенията, които са подложени на интензивно мокрене и замърсяване обичайно се покриват с керамични плочки. На пазара има огромно разнообразие от плочки от различни материали, размери и цветове. Те всички са водонепропускливи и защитават повърхността, върху която са положени от влагата и водата. На пръв поглед изглежда, че щом има положени плочки и качествени материали, това осигурява нужната хидроизолация и допълнителна обработка не се налага. В действителност едно от важните мероприятия, които следва да се изпълнят в едно мокро помещение, е то да се обезпечи с надеждна хидроизолация.

В процеса на експлоатация, фугата, която защитава отворите между плочките се нарушава и зад плочките започва да прониква влага. Тя води до редица проблеми. Стените и елементите на съседните помещения се просмукват с вода, а това благоприятства развитието на мухъл, плесени и микроорганизми. Покритията по стените, подовете и таваните се разрушават. Появяват се неприятни миризми и тъмни петна в съседните помещения. Критичните места в мокрите помещения са вертикалните и хоризонтални ъгли. Напуканите фуги и неправилно изпълнените уплътнения около отводнителните системи позволяват проникването на влага и вода в слоевете под облицовката, което води до трайни увреждания по нея.

Как да избегнем всички тези проблеми? От „Хаусмайстер“ препоръчват всички места, които са подложени на интензивно мокрене от вода или пари да се обработят с хидроизолация. Това са банята, кухнята, тоалетната, покрива, мазето, външната тераса, басейна.

От голямо значение е подборът на правилните материали според вида на помещението и натоварването с вода, което понася. В най-благоприятна позиция са стените на банята, които са разположени далече от душ зоната. На по-интензивно натоварване са подложени стените в самата душ зона, а най-висок клас изолация се изисква при външните настилки –тераси, покриви и басейни. Друг важен фактор е професионалния подход. Малък пропуск при полагането може да наруши целостта на изолацията и да я компрометира напълно.

Цената за хидроизолацията се определя от няколко фактора: размерът на помещението, където ще се поставя, качеството и специфичните характеристики на материалите, особености на мястото, което ще се изолира, необходимо ли е защитно покритие, има ли усложнения – сложен релеф, монтаж на допълнително оборудване.

Цената за изпълнение на хидроизолация в мокро помещение варира между 7 и 25 лв за квадратен метър. Повечето потребители се спират на цена средно между 7 и 18 лв на квадратен метър хидроизолация.

                                                                                                                                   инж. Мария Хаджиниколова

fakti.bg

Може да харесате още...