pixel

„Панорама София“ – интелигентен високотехнологичен дом в полите на Витоша

„Панорама София“ е проект на инвеститора „Резиденшъл Парк София“ ЕООД, дъщерно дружество на „Линднер Фермьогенсфервалтунгс“ ГмбХ, част от Групата Линднер, Германия.

ЗА „ПАНОРАМА СОФИЯ“
„Панорама София“ е седеметажна сграда, разположена в полите на Витоша, във все по- динамично развиващата се и същевременно спокойна и уединена югоизточна част на столицата. Локацията е в непосредствена близост до спортен магазин „Декатлон“, „Икеа“, ж.к. „София Парк“, „Бизнес Парк София“, както и „София Ринг Мол“. Сградата е на общо 9 нива – едно подземно и 8 надземни. Основното предназначение на подземното ниво е паркинг, а на партерното ниво – офиси. Нивата над партера са с жилищно предназначение и в тях са обособени 75 апартамента и ателиета. Апартаментите са разпределени приблизително по равно между
два входа. Сградата се отличава с превъзходна гледка към Витоша и панорамна гледка към града. Именно 360-градусовата панорамна гледка дава нейното име. Несравними предимства са близостта до планината и спокойната среда за живеене в съчетание с отличната инфраструктурна обезпеченост и бърз достъп до важни пътни артерии и търговски и бизнес локации.

ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ДОМ
Съвместен проект на групата „Линднер“ и „АББ България“ дава възможност да добием представа за безкрайните възможности на съвременните технологии, позволяващи да се изгради интелигентен дом, предлагащ нови измерения по отношение на енергийната ефективност, безопасността и комфорта.

БЕЗОПАСНОСТ
Във всяко от помещенията има комбинирани сензори, които да алармират собствениците при поява на дим. Детектори за газ ще инициират спиране на газоподаването при наличие на утечка на газ, а сензори за наводнение ще подадат незабавна команда към спирателния кран на главния щранг при протичане на вода, предотвратявайки последващи щети.

УПРАВЛЕНИЕ НА КОНСУМАТОРИТЕ
ABB i-bus® KNX системата позволява посредством актуатори да се включват и изключват отделните захранващи линии и по този начин и съответните консуматори. Това може да бъде направено и през смартфон или таблет. Нещо повече – собствениците могат да направят това дори когато са извън дома си.

ЦЯЛОСТНО УПРАВЛЕНИЕ
В новоизградения мострен апартамент в жилищен проект „Панорама София“ е реализирана система за цялостно управление, базирана на ABB i-bus® KNX-технология, която позволява комплексен контрол на всички инсталации и оптимизиране на съвместната им работа и функции.

ОСВЕТЛЕНИЕ И ЩОРИ
Използвани са модерни енергоспестяващи LED-осветителни тела.
Възможността за индивидуално управление (включване/изключване и димиране) на всяко от тях не само спомага да се редуцира консумацията на енергия, но и позволява да се създаде подходящата за всяка ситуация светлинна атмосфера. Възможността за създаване на светлинни сценарии ще позволи на бъдещите обитатели на жилището с едно натискане на бутон да бъде пресъздадена предварително запаметена сцена, комбинираща щорите и осветлението. Осветлението в общите части се управлява от сензори за присъствие, което допълнително намалява консумацията на енергия. Щорите могат да бъдат управлявани съгласно предварително зададен график, както и да се използват при създаване на светлинни сцени.

ОТОПЛЕНИЕ И КЛИМАТИЗАЦИЯ
Отоплението се осъществява посредством подови конвектори, захранвани от газов котел. Управляващата системата с помощта на термостати контролира подовите конвектори, осигурявайки поддържането на предварително зададената температура посредством специален алгоритъм, гарантиращ оптимизиране на консумацията. Чрез специален интерфейс към ABB i-bus® KNX в системата са интегрирани и климатиците, което позволява тяхното управление през мобилно устройство, а също и тяхното включване, изключване и промяна на настройките от всяка точка на света с достъп до мобилни комуникации.

ЦЕНТРАЛНИ ФУНКЦИИ
Собствениците имат възможност да наблюдават отделните системи и да контролират дома си с помощта на мобилно устройство (смартфон или таблет). С негова помощ те могат да управляват осветлението и щорите във всяко от помещенията, да променят настройките на отоплението, да контролират климатиците и да променят техните настройки без да е необходимо да са в самото помещение. На мобилното устройство обитателите ще бъдат известени при евентуални аларми, както и ще могат да видят изображението от камерата на видеодомофона на входната врата. Към централните функции следва да се причисли и Central On/Off функцията, която позволява на собствениците при напускане на жилището с помощта на натискане на един бутон да изключат осветлението, да спуснат щорите, да променят настройките на отоплението в икономичен режим и да изключат неотговорните консуматори. При влизане в дома им по същия начин ще бъдат възстановени обичайните настройки на системата.

gradat.bg

Може да харесате още...