pixel

Купувачи на имоти по морето и от Казахстан

Освен за руснаците българските курорти са станали привлекателни и за купувачи на ваканционни имоти от Украйна, Беларус и Казахстан. Това показват наблюденията на брокерите от изминалото лято.

България от години е предпочитана дестинация за руснаците, но изборът на жителите на страни като Беларус и Украйна беше насочен по-скоро към Испания, Италия, Хърватия.

През последната година поради проруските настроения, които има в родните им държави, представителите на тези страни започват да следват стъпките на руснаците. Така украинци и беларуси се появиха по-осезаемо и на българския пазар, като очакването е тенденцията да се запази, прогнозират от инвестиционната компания “Грийн лайф”, съобщава в. “24 часа”.

Въпреки че всички хора търсят спокойствие, красива природа, ниски цени, фактори като религия и общо настроение на местните към чужденците оказват влияние върху избора.

По тези причини Дубай е избиран най-вече от гражданите на Казахстан, които обаче през последните месеци също се появяват на българския имотен пазар.

Според анализа на компанията около 70% от купувачите търсят имоти за целогодишно ползване. Те могат да бъдат категоризирани основно в 2 групи. Около 30% от хората предпочитат големите градове, а останалите избират да се обособят в общности в по-малките населени места по Черноморието.

Средният бюджет на купувачите по морето остава около 50 000 евро. Най-често е предвиден за покупка на едностайно жилище в комплекс, подходящ за целогодишно живеене.

10% ръст при ваканционните имоти

Според участниците на пазара сделките с ваканционни имоти са се увеличили с 10% през изминалото лято спрямо 2012 г., а запитванията нараснали с 16 на сто.
По данни на “Грийн лайф” цените на ваканционните имоти в основните курорти по Черноморието са се понижили леко. В Слънчев бряг например кв. м вървял между 290 и 580 евро към края на септември 2013 г. при 300-600 евро/кв. м през август миналата година. Спад има и в Созопол и Поморие.

Статистиката на “Бългериан пропъртис” обаче показва противоположната тенденция. В Слънчев бряг цените били отчели увеличение със 7,05% на годишна база. Само през септември имало спад от 0,75 на сто.

В зимния курорт Банско също имало понижение от 2,94% през този септември спрямо същия месец на миналата година. В София спадът в цените бил средно 7,24 на сто за година, а във Варна – с 1,91 на сто.

Може да харесате още...