pixel

Latecoere ще строи завод за самолетни части до Пловдив

Втора западна компания планира да произвежда части за самолети в България. Френската Latecoere е избрала Пловдив за новото си предприятие. Пролетта и американската Woodward обяви старт на производство на авиокомпоненти. Така след бума на предприятия за авточасти страната вече привлича и доставчиците на Airbus и Boeing.

Базираната в Тулуза компания Latecoere, която е подизпълнител на производителя на самолети Airbus, иска да строи завод за самолетни части в Пловдив. След среща на френския посланик Ерик Льобедел с кмета на Пловдив Иван Тотев и преговорите, които се водят около година, новата фабрика може да заработи в края на 2017г.

В стратегията на Latecoere за периода 2017-2021 г., публикувана през юли, се вижда, че компанията смята да инвестира 100 млн. евро в производствата си.

Новото предприятие ще бъде край Пловдив в „Тракия икономическа зона“, където вече работят над 20 000 души в компании като Liebherr, ABB, Schneider Electric и Magna Powertrain. Прогнозите за инвестициите през следващите десет години там са за още над 1 млрд. евро, които да отворят нови 30 000 работни места.

Договорът с Latecoere за парцел в икономическата зона на Пловдив ще бъде подписан около Нова година.

capital.bg

Може да харесате още...