pixel

Започват ремонти на къщите в Хитрино

Комисия обхожда къщите в Хитрино, майстори вземат усилено размери на потрошените врати и прозорци, за да се извършат бързи ремонти. Само в неделя са били обходени над 30 жилища.

Някои от хората за първи път видяха къщите си след трагедията и плакаха. „Живях при сина ми досега. В началото мислех, че ТИР ми удари дома. Стъклата почнаха да падат… Притеснявам се да вляза“, обясняваше 80-годишната Величка Георгиева. Оказа се, че вещи не липсват от разрушения й дом. Други хитринци чакаха за втори път, но комисията не успя да стигне до техните къщи.

Оразмеряването на щетите се правеше в кратък прозорец от 10 до 13 ч. в неделя, в понеделник продължава. „Най-важното е да се поправят първо най-пострадалите домове. И да не стане така, както в Бисер и Цар Калоян, дълго да стоят хората на фургони“, умуваше пенсионер.

В неделя на мястото на инцидента влязоха и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, за да прегледат съоръженията дали са в готовност за пускане.
„Надявам се вторник да бъде денят Х /за влизане в селото б.а/, но ще взема решение след като съм абсолютно сигурен, каза пред журналисти гл. комисар Николай Николов, който не е напускал Хитрино от фаталния 10 декември.

В понеделник в читалището на съседното село Тимарево ще има среща, на която всички служби по замерване чистотата на вода, въздух, почва ще оповестят резултатите от изследванията, за да е ясно на хората, че няма отклонения от нормите, каза министър Ивайло Московски.

В селото са доставени 23 фургона, а собствениците на 10 поломени къщи вече са казали, че ще ги използват.

trud.bg

Може да харесате още...