pixel

Лепило за намалено предаване на ударния звук

Ramsauer

Производителят на уплътнители и лепила Ramsauer е известен далеч отвъд границите на Австрия. С идеята за разработване на лепило, което да подобрява предаването на ударния звук, Ramsauer се обръща към Института за изследване на дървесината в Австрия. В тясно сътрудничество стартира проект, озаглавен: “Акустично ефективно лепило за паркет”.

Ноу-хауто от този изследователски проект е основа за пускането на пазара на лепило за подове, оптимизиращо акустиката на сградите.

Изходна ситуация в проекта: Адхезивните свойства на лепилото за под трябва да имат не само положителен ефект върху залепването, но и да действат като разделящ елемент между паркета и замазката. Целта е да се постигне осезаемо строително-акустично подобрение в предаването на ударния звук.

Измерванията на ударния шум са извършени в съответствие с ÖNORM EN ISO 10140-3:2015 и ÖNORM EN ISO 10140:2016 с помощта на измервателно оборудване Sinus Soundbook MK2_8L и разширител.

Звукът от удара е стимулиран с помощта на устройства, които генерира шум за измерване на звукоизолацията и японска гумена топка. Стандартното устройство симулира човек, който ходи бос, а японската гумена топка симулира скачащи деца. Нивото на звуково налягане е измерено с помощта на микрофони с усилватели.

Резултат от проекта: Видът на използвания паркет, както и избраният от монтажника вариант на залепване са решаващи за положителното развитие на шумоизолацията при удар. При изпитването със стандартно устройство е измерено подобрение с до 1,5 dB в нискочестотния диапазон при вариант на полагане с 200-милиметрова дюза в сравнение с лепенето с помощта на назъбена мистрия “TBK B12”.

При стимулиране с японската гумена топка са постигнати дори стойности до 5,5 dB. Вариантите на лепило показват, че меките системи с ниска твърдост по скалата Shore A имат най-голям потенциал при минимизирането на звука от удар. Ramsauer включва резултатите от измерванията в своята развойна дейност за лепила за паркет и подови настилки, за да може да предлага на клиентите си практични и иновативни продукти.

Снимки: Ramsauer.

Може да харесате още...

Izolacii.eu