Лигнин вместо цимент за по-екологичен бетон

Beton 1

Изследователи от Университета в Токио са разработили нов процес на рециклиране на бетон с добавяне на отпадъчна дървесина, което води до нов строителен материал с превъзхождаща изходния материал якост.

Бетонът е най-разпространеният строителен материал, но поради голямото количество емисии на CO2, генерирани по време на производствения процес, е обект на повишено внимание. Досега рециклирането на бетон се състоеше в раздробяването на парчета стар бетон и добавянето им към новия. Не особено ефективна процедура, като се има предвид, че повечето емисии на CO2 са резултат от производството на цимент – един от компонентите на бетона.

За да направят по-екологичен рециклиран бетон, японските учени са използвали лигнин вместо цимент. Лигнинът е вещество, което прави дървесината твърда. Лигнинът, получен от дървесни отпадъци, действа като лепило, когато се смесва с прах от отпадъчен бетон. Получената смес се нагрява и пресова. В правилното съотношение съставките осигуряват бетон с по-висока якост от изходния материал. Методът може да бъде разширен, така че да използва лигнин и от други растителни отпадъци.

Вижте също...