pixel

Липсват предлагане на качествени офис площи

През тази година се очаква редица от големите компании, наели офиси в столицата, да преподпишат договорите си. От друга страна престои и приключване на мащабни наемни сделки с компании, които се разрастват и консолидират бизнес. Тези два фактора ще доведат до двоен ръст при наемните сделки в офис сегмента през тази година в сравнение с 2015-а.

„При среден размер от 1200 кв. м на наемните договори през 2015 г., през тази година той се очаква да надхвърли 2000 кв.м. Трябва да се има предвид, че преговорите и взимането на решения по подобни сделки отнемат повече време и това беше причината за относително спокойното първо тримесечие. През следващите обаче очакваме значително по-динамичен пазар на офис площи“, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/ Cushman&Wakefield.

Договори за 22 188 кв.м офис площи са били сключени в периода януари-март 2016 г. Това е със 17% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Компании от IT и BPO секторите са основният двигател в сегмента на офис площите. Близо 70% от сделките през първото тримесечие са били именно с такива фирми. Сред по-големите транзакции през периода са разширението на IBM с 3500 кв.м в SofiaAirportCenter и Visteon с още 1300 кв.м в CapitalFort.

Основният проблем в сегмента остава недостигът на качествени офиси. Това е и причината да не се реализират по-голям брой сделки. Доказателство за това е, че в ТОП 10 на най-добрите офис сгради в столицата делът на незаетите офис площи е около 3%. В рамките на годината картината едва ли ще се промени значително, въпреки че на пазара се очакват нови 54 000 кв.м офис площи. Около 30% от тях обаче са за собствено ползване или не са достатъчно големи, за да отговорят на търсенето на наемателите, които консолидират бизнес или планират разрастване.

fakti.bg

 

Може да харесате още...