pixel

Мазилка с мистрия

mazilka

Фасадата винаги създава първото впечатление за една къща. Структурата, повърхностите, но и детайлите и оцветяването оформят външния вид.

При по-внимателно вглеждане се вижда структурата на използваната мазилка. Особено при по-старите сгради, понякога дори при сгради, които са паметници на архитектурата, индивидуалната им структура в комбинация с използваните цветове затвърждава у наблюдателя техния образ. Старите сгради имат свой собствен чар, който трябва да бъде запазен по време на ремонтите и обновяването. Обикновено това изисква повече усилия от страна на собствениците и майсторите, както и по-голям финансов ангажимент, но в дългосрочен план си заслужава.

В тези случаи е уместно използването на исторически фасадни мазилки. Те могат да се използват за реставриране на стари къщи в съответствие с техния стил, но този тип фасади придават привлекателен вид и на новите сгради. Ако се използват съвременни или нови материали, предизвикателството пред производителите е да доразвият състава, така че мазилката да отговаря на съвременните строителни и енергийни стандарти и да е подходяща за всякакви основи. Съществува риск обаче материалът неволно да загуби традиционния си характер и да стане еднообразен.

mazilka

Мазилка с почерк

Традиционните техники се оценяват преди всичко, защото разкриват индивидуалния почерк. От една страна, това се дължи на ръчната техника на обработка, но от друга страна, на често индивидуално смесените материали. В миналото най-разпространена е била мазилката с мистрия. Тя се е доказала през вековете като здрав спътник на много сгради и е една от най-разпространените повърхностни конструкции в Германия.

Техниката с мистрия може да се проследи до XIV век и е особено разпространена в епохата на Ар нуво. От 20-ти век насам структурите се променят в зависимост от формата на мистрията и начина на обработка на мазилката. Традиционно настроените мазачи се кълнат в класическото нанасяне с триъгълна мистрия. Това за тях е единственият начин да се постигне желаната класическа структура, което винаги е предизвикателство при частично възстановяване.

Снимки: Heck Wall Systems и Kemmler

Може да харесате още...

Izolacii.eu