pixel

Мазилката на ”Квадрат 500” започна да пада

Мазилката в две от залите на чисто новата Национална галерия “Квадрат 500“ падна от тавана, алармираха посетители на музея във Фейсбук.
„Квадрат 500“ бе открит през май миналата година след ремонт на сградата за 27 млн. лв.

„Това е „Квадрат 500“. Мазилката пада от таваните! Добре, че няма убити туристи. Някои от етажите са затворени. Позорно е! Милиони бяха усвоени, а мазилката пада и уредничките се цупят, като се снима това“, написа Валери Тарандов под снимка на рушащия се таван.

От галерията съобщиха, че става дума за латекса по част от тавана в зали №12 и 13, който е започнал да се рони. Студът и топенето на падналия сняг повредили една от регулиращите атмосферата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката.

“Няма пострадали – нито произведения, нито посетители. Забелязахме навреме проблема, изнесохме творбите и затворихме залите. Алармирахме главния изпълнител на реконструкцията на музея „Главболгарстрой“, заяви директорката на музея Слава Иванова пред „Монитор„.

Сред произведенията на изкуството, които са се намирали в залите на втория етаж,  са скулптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов.

Помещенията ще бъдат затворени докато трае ремонтът, а той ще е за сметка на строителя, защото сградата има 5-годишна гаранция, уточниха от музея.

Оттам уверяват, че всички останали зали са безопасни.

Може да харесате още...