Метална фасада, изработена с 3D принтер

metal-facade-3d-printed

Студенти от ETH Zurich създават сложни архитектурни структури от метал, използвайки 3D печат. Фасадата Deep, както се нарича проектът, е 3,5-метрова структура, състояща се от алуминий, образуващ сложни форми. Тя е създадена от студенти от курса по дигитални технологии и изследва как 3D печата може да се използва за създаване на поръчкови и достъпни метални архитектурни елементи.

metal-facade-3d-printed

Отлятите метални части са традиционно обичан елемент в архитектурата, поради възможността за 3D формиране на материала и създаване на конструкции с необичайни структурни свойства. Изработването на матрици за тяхното реализиране обаче е трудоемък процес, което го прави скъп. Чрез 3D отпечатване на матрицата могат да се направят сложни форми, които не са възможни при използване на традиционни методи. Освен това, чрез този метод на работа разходите драстично се понижават.

metal-facade-3d-printed

Студентите отпечатват 3D матрицата от пясък и изливат разтопения метал по традиционен начин. Докато самият метал може теоретично да бъде отпечатан, за да се направят сложни структури, този процес е скъп и може да се направи само с ограничен брой метали. Така изработената фасада се състои от 26 панела. Дизайнът е реализиран чрез диференциален алгоритъм на растежа и имитира развитието на определен жив организъм.

Вижте също...