pixel

Миграционната вълна засяга имотния пазар

Нарастващата мигрантска вълна може да засегне пазара на ваканционни имоти в България.
Като външна граница на Европа България ще бъде пряко засегната от нарастващата мигрантска вълна, ежедневната тревожна информация за случващото се на границите ни има изключително негативно влияние върху имотния пазар и по-конкретно върху ваканционния. Това коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение “Недвижими имоти” в периода 2002 – 2007 г.

Ако не се вземат конкретни мерки за ограничаване на притока на мигранти, последствията на този пазар ще са пагубни, допълни той. Експертът не изключи при задълбочаване на ситуацията негативните последици да се усетят и при сегмента на офисите.

Увеличава се търсенето на офиси под наем

През първата половина на тази година има постоянна тенденция на ръст на търсенето на офиси както от новорегистрирани български компании, така и от чуждестранни, отбеляза Владиков. Увеличава се търсенето на офиси под наем между 200 и 300 квадратни метра, предимно в нови самостоятелни сгради или в бизнес центрове към изградените молове в София, Варна и Бургас, като се отчита спад в желанието на инвеститорите да купуват офиси. Обяснението на експерта за това е предпазливостта на инвеститорите заради динамичната икономическа среда у нас и в света.

Цените на наемите на клас “А” офиси се движат в рамките на 8-12 евро за квадратен метър, като в сумата не влиза тази за поддръжката им, която е около едно – две евро за квадратен метър.
Експертът съобщи, че се наблюдава тенденция за ръст на наемите.

Българският имотен пазар трайно излезе от кризата

През тази година има трайна тенденция към увеличаване на цените на недвижимите имоти в страната и българският имотен пазар трайно излезе от кризата, смята дългогодишният председател на Националното сдружение “Недвижими имоти” . За първи път от апогея на кризата – 2010 г., през 2016 г. се наблюдава устойчив ръст в цените, който на годишна база стига до осем процента спрямо миналата година. Ръст има и в броя на изповяданите сделки – между 17 и 19 на сто, спрямо 2014 – 2015 г., посочи Орлин Владиков.

Причините за съживяването са лихвените проценти на паричния и на дълговия пазар, включително и доходността на държавните ценни книжа както в Еврозоната, така и в България, коментира експертът. Това понижение е устойчиво от началото на 2016 г. и води до освобождаване на парична маса и пренасочването й към инвестиции с цел сделки с недвижима собственост като най-сигурно средство за запазване на парите. Според Орлин Владиков това е основната причина, която трайно е повлияла на стабилизирането на имотния пазар след кризата.

В цифрово изражение тази тенденция може да бъде изразена в това, че трайният ръст на цените на жилищни имоти за София е довел до средна цена от 830 евро за квадратен метър, като тя от 2010 г. бавно се увеличава, отбеляза експертът.

Основно се търсят нови жилища

Основно се търсят нови жилища, като най-търсените са апартаменти в диапазона от 75 000 евро до 90-95 000 евро. Става дума за двустайни и тристайни жилища, които процентно са най-търгуваните имоти през първото полугодие на тази година, обясни експертът.

Най-предпочитани са южните квартали на София и имотите в “яката” на Витоша. Най-търсени и тази година остават жилищата в кв.”Оборище”, който води класацията по най-високи цени, постигнати през година, следван от кв. “Иван Вазов”, района на Южния парк, “Лозенец”, където цените на имотите са надвишили 1200 евро за квадратен метър. В някои случаи са достигнали равнища от 2000 – 2500 евро за квадратен метър за луксозно строителство в новопостроени жилищни сгради, като тези цени са за отделни имоти в кварталите “Изток”, “Иван Вазов” и в района на Южния парк.

През първата половина на тази година има и сериозен ръст както на цените, така и на броя на сделките във Варна, Бургас и Пловдив, а цените са аналогични на тези в столицата, коментира Орлин Владиков.

Годишният ръст на цените на ваканционните имоти е 3 на сто

По думите на експерта се забелязва увеличение на средните цени на ваканционните имоти, които имат годишен ръст в рамките на три процента. Може да се каже, че най-чувствително е увеличението на цените във ваканционните имоти по Черноморието – на първо място в Созопол, следван от к.к. “Слънчев бряг”, Лозенец, к.к. “Св.св. Константин и Елена”, където цените за квадратен метър се движат между 550 – 580 евро.

Ръст в цените има и в зимните курорти – Банско, Пампорово и Боровец, като за Банско ръстът е около три на сто и там цените на имотите са стигнали до 390 евро за квадратен метър. Подобни са цените в Пампорово, а Боровец е лидер – с най-високи средни продажни цени, които стигат нивата – 580 – 590 евро за квадратен метър.

По думите на Орлин Владиков все още обаче не може да се говори за трайна тенденция на интерес на чужденци към българските ваканционни имоти и за излизане от стагнацията от последните години, но все пак има раздвижване и на този сегмент.

Към момента интересът към такива имоти е предимно от граждани на съседните ни страни – Македония, Гърция, Сърбия. Продължава интересът на руснаци към летните ваканционни имоти, коментира експертът. Отчита се обаче спад на интереса към недвижимите имоти от граждани от Великобритания, дори, според Владиков, има известно отдръпване на тези купувачи от зимните и летните курорти на България като дестинация за покупка на недвижимост.

Според експерта причини за този отлив се дължат не само на кризата в Европа, но и на негативните публикации в медии за отделни случаи с граждани на Великобритания с неблагополучни и дълги съдебни процеси у нас.

Поляци се интересуват от покупки на ваканционни имоти у нас

Освен македонците, нови купувачи на пазара на недвижими имоти в България са поляците, които, както и австрийците, се интересуват от летните ни курорти. С подобряването на инфраструктурата се отчита ръст в интереса на германските купувачи към България, макар и той да не е постоянен, отбеляза експертът.

Колебливостта в интереса на купувачите от тази страна според Владиков се дължи не толкова на това, че не сме достатъчно разпознаваеми като инвестиционна дестинация в недвижими имоти, а по-скоро на голямата конкуренция на Испания.
Траен остава интересът на китайските инвеститори в аграрни имоти – предимно земеделски земи за изграждане на големи стопанства, но засега това е само деклариран интерес, без да се стигне до сделки и големи инвестиции в земеделието, отбеляза Владиков.

Продължава търсенето на земеделски имоти

Продължава търсенето на земеделски имоти, коментира експертът, като уточни, че все повече се предпочита покупката на комасирани земи. От 2015 г. този сегмент минава без кризи и всяка година с малки проценти цените на земите растат, показват наблюденията на Орлин Владиков.
Тази година цените на земеделските земи остават на миналогодишните си равнища, допълни той.

Раздвижването на имотния пазар – основно заради КТБ

Покупките на недвижими имоти през анализирания период се дължат на парите, които бяха извадени от банки като КТБ, коментира Орлин Владиков и допълни, че според него това е и основната причина за раздвижването на имотния пазар.

Експертът отбеляза, че все още лихвите на банките по ипотечните кредити са прекалено високи, а българите желаят те да се доближат до европейските им стойности – 0,8 – 1,5 на сто, за финансиране на икономически субекти и граждани. В България обаче лихвите не падат под 4,5 на сто, което пречи на ръста на отпуснатите кредити и на раздвижването на пазара на недвижими имоти, а като цяло и на съживяването на икономическата активност на българите, смята Орлин Владиков.

dir.bg

Може да харесате още...