pixel

Бургас санира блоковете, София спи

Бургас отново е за пример – този път за начина и мащабите, с които се реализира санирането на старите панелни блокове. Грозните, олющени и осеяни с кръпки блокове придобиват коренно нов вид, сходен на ремонтираните сгради в други градове в Източна Европа. Благодарение на това, значително се увеличава комфорта на живущите, а кварталите стават приятно място за живот.

Тези резултати обаче не идват от самосебе си. Община Бургас се е постарала да улесни и насърчи гражданите да участват активно в тази програма. Освен, че изработи адекватна секция на сайта си, откри горещи телефони за информаци, направи множество брошури и кампании, тя описа всички блокове в големите панелни квартали, които са допустими за саниране. Нещо повече, тя изработи и определи цветови комбинации за всеки един от големите квартали с цел да гарантира цветова хармония. Накрая всеки квартал получи и свой символ, който редом с номера на блока се изписва върху фасадите.

Докато в морския град към момента се ремонтират почти 100 сгради, в София примери не знаем дали въобще има. Въпреки огромните привилегии, които столицата получава от държавата, Столичната община сякаш не се интересува от програмата, която дава шанс хиляди сгради да получат изцяло нов живот, при това напълно безплатно. За съжаление за пореден път ставаме свидетели на пасивното отношение на нашата администрация, въпреки ключовата ѝ роля при мотивирането и информирането на гражданите да се организират и участват в саниране на своите сгради. Уви, заради това бездействие, София ще продължи да е един сив град с хиляди панелни блокове пълни с кръпки и падащи фасади. Г-жо Йорданка Фандъкова, съветваме да питате колегата си Димитър Николов защо в Бургас има видими резултати, а в София не.

Страницата на Община Бургас за санирането на блоковете можете да намерите тук.

Може да харесате още...