pixel

Министър Лиляна Павлова и кметът на Варна Иван Портних дадоха старт на ремонта на Аспаруховия мост

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на община Варна Иван Портних дадоха старт на ремонтните дейности по Аспаруховия мост. С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 5 млн. лв. за изпълнение на етап I, който включва ремонт на мост 1, мост 2, мост 3 и мост 4 от общо 11 съоръжения от Аспаруховия мост.

Министър Павлова обясни, че освен подмяна на хидроизолацията ще се ремонтират всички останали елементи, след което ще се направят нови тротоари и цялостно асфалтиране, като ще се монтират и нови ограничителни системи, знаци,  маркировка и др. Тя бе категорична, че има заложени средства и за извършване на допълнителни ремонти, ако се установят такива в хода на строително-ремонтните дейности след разкриване на съоръжението.

Регионалният министър посочи, че срокът за завършване на ремонтите е краят на месец май, за да се осигури нормалното преминаване по моста в началото на летния туристически сезон. След този срок фирмата изпълнител ще може да извършва довършителни дейности, които обаче не трябва да затрудняват трафика. Поетапни ремонти ще започнат и по първите два големи отвора на големия мост,  защото това са най-големите участъци, които изискват специална механизация и тежка работа.

Министър Павлова увери, че останалите 30 млн.лв., необходими за цялостен ремонт на Аспаруховия мост, ще се отпускат поетапно от бюджета, като такива дейности ще се извършват след летния туристически сезон. „Няма как да затворим целия мост така или иначе, дори да отпуснем целия бюджет от 35 млн. лв. затова всичко ще е поетапно“, заяви тя. Министърът отправи апел към жителите и гостите на града за търпение, заради временната организация на движение покрай ремонтите, която ще затрудни трафика. „Призовавам хората да проявят разбиране, защото ще има тапи, но няма как иначе да ремонтираме моста, който е в критично състояние, особено участъкът с който започваме“, заяви тя. По думите й ако се затвори целият мост за ремонт това означава сериозна блокада за Варна и северното Черноморие.

До началото на летния туристически сезон ще бъдат ремонтирани основните пътни направления от и за Варна, с цел безопасност на туристите и подкрепа на бранша, информира Павлова и посочи, че са осигурени 1,3 млн.лв. за цялостен ремонт на трите надлеза по магистрала „Хемус“ между Провадия и Варна. Средствата се отпускат след направен преглед, който е установил, че съоръженията са опасни и от тях може да се откъснат парчета. Ще бъде извършено изкърпване на пътищата, почистване на крайпътните храсти и дъждоприемни съоръжения. Същите ремонти ще се направят и по направлението в посока Златни пясъци. До Великден ще завърши и строителството на новото кръгово кръстовище за курорта в района на „Миньор“, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Може да харесате още...