pixel

Първи глоби за санирането в Кюстендил

Kustendil

Първите 4 акта за нарушения по условията за безопасен труд и за други пропуски при санирането на кооперации в Кюстендил състави областната инспекция по труда, съобщи шефът на звеното Валентин Златински.

Наказателните постановления са срещу длъжностни лица от екипите, извършващи санирането и ще са от 50 до 300 лева, уточни той. Инспекторите констатират, че фирмите изпълнители са наели и напълно неквалифицирани, трайно безработни и дори без трудови навици хора, на които не е направен инструктаж за безопасен труд.

Те са на обектите като общи работници и при тях има риск от нарушения, нямат и оборудване, предпазни каски. Има съмнения и дали всички са с договор.  Другото нарушение е неизпълнение на задължителното укрепване на скеле за цялата сграда, а не на отделни входове и звена от нея, към каквато практика се придържат заради бързането и неангажиране на „излишно“ оборудване в строителните фирми. Задължително е  и осигуряване на двойно обезопасителни въжета на работещите по външната изолация, припомня Златински.

Санирането в областта едва започва. Работи се на блок – 5 в кв.”Румена войвода” в областния град, на етап проектиране са два блока  на ул. „Цар Петър” в областния град  единият е одобрен и до дни по него ще започнат строително-монтажни дейности. Блок и на ул. ”Гладстон” е със сключен договор, обявиха от общината. Общо 36  сгради в Кюстендил имат подписани договори по националната програма за енергийна ефективност.

55 сдружения на собственици от региона имат вече договори с общините, с областната управа и с банка, обяви областният управител Виктор Янев.  За три кооперации договор не подписан. За повечето от обетите за изпълнител са избрани местни фирми, казаха от общините.

kmeta.bg

 

Може да харесате още...