pixel

„Младост“ и „Дружба“ се обединяват срещу строителната мафия в София

Протестиращите в столичните квартали „Младост“ и „Дружба 2″ се обединяват в името на даването на сериозен отпор на строителната мафия в София. Това съобщиха от Обществения съвет на ж.к.“Дружба 2“.

Поводът за недоволството е блокираният пешеходен достъп на жителите на кв.“Дружба“ между първа и втора част. Пътеката, която живеещите в квартала ползваха без проблеми повече от 30 години беше затворена в началото на декември 2016 г. от частно лице с мълчаливото съгласие на Столична община.

Срещу затварянето на достъпа ще се проведе пети протест на 1 февруари от 18 часа, в който ще се включат и недоволни от застрояването на кв.“Младост“, се казва в съобщението на Обществения съвет на ж.к. „Дружба 2“.

Недоволните жители от двата квартала ще събират пред затворената пътека до магазин „Кауфланд“.

Блокираният пешеходен достъп отнема възможността на живеещите във втора част на „Дружба“ да стигнат до първата част на квартала. Те не могат да ползват и спирките на градския транспорт, както и да стигнат до големия хипермаркет на „Кауфланд“ в района.

След затварянето на пешеходния достъп жителите на квартала са принудени да обикалят около километър и рисково да пресичат булевард „Цветан Лазаров“ за да стигнат до първа част.

Над 1000 подписа са събрани в подкрепа на искането за възстановяване на пешеходния достъп.

Пътеката, която живеещите в квартала ползваха без проблеми повече от 30 години беше затворена в началото на декември 2016 г. от частно лице. Тя попада в негов имот, но никой от държавата и общината не е намерил за редно да защити обществения интерес и да бъде предвидена пътека за преминаване на пешеходците.

„Сега сме изправени пред една своеобразна Китайска стена, за да стигнем до съседния квартал“, казва д-р Николай Георгиев от Обществения съвет.

През следващите дни се обмисля и протест пред Столична община, където обединените граждански сили ще кажат „Стоп на строителната мафия“, е посочено в съобщението на Обществения съвет на живеещите в ж.к.“Дружба“.

Въпреки че мина повече от половин година от разпоредената от кмета Йорданка Фандъкова проверка на издадените строителни разрешения в зелените площи на „Младост“ до този момент резултатите от нея все още не са представени публично. Нещо повече оказа се, че междувременно новия главен архитект Здравко Здравков продължава да издава разрешения за строеж в зелени площи, спазвайки всички законни изисквания.

mediapool.bg

Може да харесате още...