pixel

МРРБ покани НСОРБ и ББР на среща по темата за санирането

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов и заместник-министър арх. Виолета Комитова обсъдиха с представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и на „Българска банка за развитие“АД (ББР) актуални въпроси по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В началото на срещата той увери, че целта на МРРБ е всички заинтересовани страни да работят в партньорство за успешната реализация на програмата, която продължава в границите на осигурения финансов ресурс от 2 млрд. лева.

Категорично беше потвърдено и от министър Попниколов и от председателя на Управителния съвет на ББР Ангел Геков, че тези пари ще стигнат за всички сключени договори за целево финансиране, които са за 2022 сгради. Актуалната информация за сключените договори по програмата може да бъде намерена в регистъра, който се поддържа на сайта на ББР.

Кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. До същата констатация беше стигнало и ръководството на министерството, което наложи и изпращането на две писма от МРРБ с указания към ББР да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към описаните 2022 договора, със забележката до достигане на разполагаемия финансов ресурс. От страна на банката увериха, че се работи по въпроса с анексите. Стана ясно също, че банката има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно. За останалите 2312 сдружения, които са искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата с решение на Народното събрание.

Всички участници се обединиха около мнението, че такъв тип работни срещи трябва да се правят регулярно, за да се намира решение на казуси, които възникват при изпълнението на дейности по програмата. Следващата среща ще бъде след 15 дни.

Може да харесате още...