pixel

Над 100 млн. лв. за ремонт на инфраструктура във Варна

Програмата на Варна предвижда над 100 млн. лв. за ремонт на инфраструктура
Градът разполага с рекорден бюджет с макрорамка от 270 млн. лв., заяви кметът Иван Портних.

Инфраструктурната програма на община Варна предвижда над 100 млн. лв. за ремонт и изграждане на булеварди, улици, тротоари и паркове.

След инвестициите в централната зона сега ремонтите ще бъдат в кварталите. Това казва в интервю за в. „Труд“ кметът на Варна Иван Портних.

Той коментира, че Варна се развива и около 300 млн. лв. са вложени през изминалите две години и половина в проекти за мобилност, подобряване на градската среда, образователна и културна инфраструктура.

„Тази година имаме рекорден бюджет с макрорамка от 270 млн. лв. Ако прибавим и финансирането от европейските програми, размерът на средствата, с които ще оперираме, надхвърля 420 млн. лв.“, казва кметът, който подчертава, че това се случва без ръст на данъците.

„Туристическият бранш отчетe много силен сезон, а записванията за лято 2017 към момента само от Германия гарантират двуцифрен ръст на туристи. Индиректен показател за развитието на града е и агресивната политика на нискотарифните авиокомпании – 5 обявиха, че пускат целогодишни полети до 10 нови дестинации от летище Варна“, коментира Портних.

Предстои работа по уличната мрежа ВиК проекти в града.

В петък ще бъде първата копка на канализация, част от проекта за ПСОВ „Златни пясъци“.

Подготвени са и 16 проекта за ВиК инфраструктура за различни квартали и селищни образувания, които се очаква да бъдат финансирани от програма „Околна среда“.

Според общината трябва да продължи ремонтът на Аспаруховия мост, който е държавна собственост. След като миналата година бе завършен първият етап със средства от Агенция „Пътна инфраструктура“, сега кметът се надява служебният кабинет да отпусне заложените средства като преходен остатък преди активния сезон.

Като проблем Иван Портних посочи, че уникални сгради в морския град са заплашени от изчезване. От 2 години общината чака статут за 160 сгради, който да ги защити от събаряне.

„Градът ни пази образци на европейската архитектура в различни стилове – барок, неокласицизъм, ренесанс и сецесион, които трябва да опазим. Докато чакаме зелена улица за новия списък, част от къщите изчезват. И това обезличава Варна“, казва кметът.

dir.bg

Може да харесате още...