pixel

Над 300 са опасните сгради в центъра на Пловдив

Над 300 са сградите в центъра на Пловдив, които са потенциално опасни за минувачите. Във всеки един момент от някоя от тях може да падне тухла.

Това заяви кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов пред bTV.

По думите му много от тях са паметници на културата, заради което не може да бъдат ремонтирани преди да бъде извадено разрешение за подобна дейност.

„Всички сме виновни в тази държава”, смята Величко Яков – собственик на сградата, от която падна тухла с мазилка и рани 8-месечно бебе в понеделник.

Той разказа, че откакто притежава сградата е започнал процедури по изкарване на разрешително за строеж и ремонтни дейности. Отнело му е две години – едва сега през март успява да подаде план за ремонт за одобрение в общината. Това е и причината сградата да не е била обезопасена.

„Знаете какво стана с Тютюневата фабрика в града – ако си бях позволил да пипна сградата щяхте да ме питате защо съм го направил”, каза Яков.

Родителите на 8-месечната Катерина заявиха, че са подали жалба срещу собственика на сградата, но предстои да се изясни дали само той има отговорност за случилото се.

„Собственикът и институциите си прехвърлят вината, от което страдаме ние – обикновените граждани”, заяви бащата на Катерина.

След вчерашния инцидент родителите извадили документ от Съдебна медицина, според който бебето има хематом в дясната част на главата, охлузни рани по лицето и крачето.

По думите на майката Мария, момиченцето било неспокойно през цялата вечер. Семейството все още се възстановява от причинения шок.

Може да харесате още...