pixel

Най-голямото училище в Копенхаген ще се захранва от слънчева енергия

C.F. Moller Architects разкри проекта си за Международното училище в Копенхаген (CIS), масивна сграда, захранвана със слънчева енергия, която ще носи и впечатляващата титла на най-голямо училище в Копенхаген, когато бъде завършена. Училището с площ от 25000 квадратни метра ще бъде изградено в новия квартал на града – Нордхавн. В него ще могат да се настанят 1200 учащи и 280 служители. Покривът на CIS ще бъде покрит с 12 000 слънчеви панела, които ще покриват над половината от годишните потребности от електричество на училището.

Разположена на брега на морето, CIS ще е „заклещена“ между крайбрежието и градската тъкан на Копенхаген. Една алея извън училището ще осигурява на обществеността достъп до брега. За да смекчат огромния размер на сградата и нейните страхотни изисквания, CF Moller Architects са разделили основната сграда на четири по-малки и взаимосвързани кули. Всяка кула има межу 5 и 7 етажа. Всяка има различен дизайн и разпределение, за да може в нея най-добре да се настани дадена възрастова група учащи.

Четирите компонента на сградата ще лежат върху една двуетажна основа от приземно пространство, в която ще се се помещават общите съоръжения като физкултурни салони, кафене, библиотека, пространства за представления. Тъй като тези съоръжения са отделно от класните стаи, учениците и местната общност ще могат да използват помещенията и извън нормалните учебни часове. Върху покрива на базовата структура ще има и площадка за спорт на открито.

Над половината от електроенергията за CIS ще се произвежда от 6048 квадратни метра масиво от слънчеви панели. Той ще генерира над 200 MWh годишно. Училището ще използва слънчевите клетки като постоянна част от учебната програма. Учениците ще могат да наблюдават производството на енергия и да използват данните в своите курсови работи по математика или физика.

Училището се строи и ще бъде завършено през 2017 г.

greentech.bg

Може да харесате още...