pixel

Най-здравият бетон е японски

В Япония е разработена технология за производството на най-здравия бетон в света. Параметрите му надхвърлят с над 50 процента показателите на най-добрите досегашни образци, съобщиха за ТАСС от компанията-производител Taiheiyo Cement /”Тайхейо семент”/.

“Изделията от новия бетон издържат натоварване от 4,5 – 4,6 тона на квадратен сантиметър – е казал представител на компанията. – За сравнение: стоманените конструкции имат пределна здравина от 2 тона на кв. сантиметър. Изделията от съществуващия сега най-здрав бетон – максимум 3 тона”.

По думите на представителя на компанията, голямата здравина е постигната с помощта на специални керамични добавки, а също чрез използване на уникални технологии в процеса на изработка на готовите конструкции. На пазара новият вид бетон ще се появи през 2016 финансова година, а цената все още не е определена. Изделията от новия вид бетон ще се използват при изграждането на небостъргачи и мостове. Тяхната повишена здравина ще позволи да бъде намалено теглото на тези съоръжения.

БТА

Може да харесате още...