pixel

„Намба паркс“ в Япония има 8-етажна покривна градина с водопади

Когато си помислим за молове, в съзнанието ни изплуват образи на големи затворени пространства с ескалатори, огромни стъклени прозорци, десетки магазинчета и заведения едно до друго…. „Намба паркс“ в Япония, един огромен „мол“ с офис и търговски пространства в Осака, Япония, напълно разбива този скучен стереотип. Построен в леглото на стария бейзболен стадион на Осака, проектът, завършен през 2003 г. от Jerde Partnership, има градина на покрива с осем нива! Тя обхваща няколко жилищни блока и предлага дървесни насаждения, скални клъстери, скали и каньони, зелени площи, потоци, водопади, езера и дори пространство за отглеждане на зеленчуци.

„Намба паркс“ е замислен при закриването на стадиона на Осака. Намира се близо до влаковата станция Намба и на една спирка разстояние от летище Канзай. Тъй като това е едно от първите места, които посетителите на града могат да видят, собственикът Нанкай Електрик рейлуей е потърсил Jerde Partnership с молба да представи идеи за ново развитие на зоната, което да предефинира идентичността на Осака. Jerde Partnership са проектирали „Намба паркс“ като огромно зелено пространство и оазис сред гъсто населените градски улици на Осака.

Проектът включва 30-етажна офис кула и прилежащ търговски център, но това, което наистина прави мола впечатляващ и го откроява, е неговият „парк на покрива“. Той се изкачва на осем нива и дава на минувачите чрез чувството, че се намират някъде високо на върха на планината сред природата, когато всъщност са точно в средата на града. Точно под парка има „каньон“, който преминава през мола, минава покрай магазините, местата за забавления и заведенията за хранене. Различните видове ресторанти (японски, корейски, италиански и т.н.) са разпределени на шестия етаж, магазините са на втория и петия етаж, а освен тях има и тераси, разположени както на покрива и сред каньоните, амфитеатър за представления на живо, както и пространство за малки лични зеленчукови градини!

greentech.bg

Може да харесате още...