pixel

Нов материал може да подобри климатизацията в къщите от дърво

wood house

Твърди се, че класическите масивни къщи имат по-добър „климат“ от дървените, тъй като масивните стени са с по-висок капацитет за съхранение на топлината. На фона на това твърдение учени от компетентния център CeMOS на Университета за приложни науки в Манхайм, в сътрудничество с Willi Mayer Holzbau GmbH & Co. KG, разработиха материал, който при подходящи условия има десет пъти по-голям капацитет за съхранение на топлина от бетона.

„Тайната“ зад тази разработка е добре познатият материал за фазова промяна (PCM), който изисква сравнително голямо количество енергия при смяна на фазите от твърда към течна (топене). Тази енергия се извлича от околната среда под формата на топлина. Особеното обаче е, че PCM не променя температурата си, докато промяната на фазата все още не е завършена. Това означава, че голямо количество топлина може да се съхранява точно при температурата на топене на въпросното вещество – затова говорим и за латентно съхранение на топлина. И обратно, топлината се освобождава, когато PCM се охлади и отново се втвърди.

За конкретното приложение учените от Манхайм са разработили специална смес от солни хидрати, чиято температура на топене съответства точно на желаната стайна температура от 21 до 22°C. Материалът е опакован в полиетиленови контейнери с вместимост от по един литър.

Капсулираните опаковки трябва да бъдат интегрирани в обвивката на сградата по такъв начин, че да се осигури възможно най-висок термичен контакт с въздуха в помещенията. Чрез тази подредба материалът може да допринесе за добрата климатизация на дадена стая.

В рамките на проекта е построена малка сграда с обща площ от почти 18 м², с две еднакви стаи, разделени от малък коридор. В една от стаите капсулираният PCM материал е монтиран в два задно вентилирани слоя на стените. Другата стая остава празна. Тестовете, продължили 87 дни ясно потвърждават очакванията. Материалът успява забележително добре да улови пиковете на температурата и да понижи стайната температура. Когато кристализира, както се случва например при проветряване през нощта или през зимата, и температурата в помещението падне под 21°C, може да се отдели топлина и по този начин да се поддържа ефективността на отоплението.

Заключението на учените е следното: „Тази технология определя нови тенденции и има потенциала да подобри значително жизнената среда, особено в къщи с леки конструкции.”

Може да харесате още...

Izolacii.eu