Нов материал от порест алуминий

Този порест алуминий, разработен от швейцарската фирма Exxentis, се получава чрез добавяне на сол или други материали в процеса на леене. Солта се отстранява, след като алуминият се втвърди, което прави материалът порест. В зависимост от размера на зърната на солта, порьозността може да варира. Всички отвори са свързани, което прави материала подходящ за използване във филтърни системи. Алуминият е лек, устойчив на удар и температура. Материалът може да бъде отлят в различни форми като плочи, листове или цилиндри, или може да бъде обработен като обикновен алуминий, за да се направят по-сложни форми. Материалът може също така да бъде частично порест.

Порестият алуминий има уникална комбинация от свойства на материала: всички продукти са пропускливи по целия обем, могат да бъдат изработени в големи формати и във всякаква форма с висока якост и висока, контролируема обемна порьозност.

Този алуминий може да се използва във филтърни системи, светлинно оборудване, декорация на стени, акустични решения и др. Технически свойства: повърхностна сила: 7-40 N/mm² (в зависимост от порьозността), плътност: 1.35 g/cm² и твърдост: 7 HB за структура с малки отвори и 5.5 HB при по-големи отвори. Топлинна проводимост: 40-45 W/mK.

.

Вижте също...