Нов тип покритие за стени Baumit Ionit увеличава концентрацията на йони

Baumit Ionit

За съжаление въздухът в помещенията в градската среда обикновено има твърде малко йони. Оптималната стойност от 1000 йони/см³ осигурява комфорт на обитателите, но средните измерени стойности тук са само 250 йони/см³. Baumit променя това със системата си за покритие на стени Йонит, като увеличава броя на йоните в помещенията средно с 2000 до 4000 йони/см³.

Новата система Йонит е единственото в момента покритие за стени, което увеличава концентрацията на естествени въздушни йони във вътрешните пространства, дори когато е нанесен само тънък слой. В същото време то активно регулира влажността и така значително подобрява качеството на въздуха.

Системата Йонит се състои от три компонента:
– минерална изравняваща маса ЙонитФино,
– пастообразна изравняваща маса ЙонитФиниш,
– йонообразуващ цвят ЙонитКолор.

Шпакловките ЙонитФино и ЙонитФиниш съдържат още органични добавки, подобряващи сцеплението към основата. Функцията на естествените минерали в тях е да регулират влажността на въздуха и да подпомагат генерирането на въздушни йони от боята Баумит ЙонитКолор. Шпакловките са с естествено бял цвят и с много фина зърнометрия, което дава възможност да бъдат изтегляни в много тънък слой („на нула”) и да бъдат лесно шлайфани. Така може да създаде гладка повърхност с качество Q4 (най-високото възможно). Готовата повърхност е високо паропропусклива и допринася за влажностния баланс в помещението. Баумит ЙонитФино и Йонит Финиш са подходящи за нанасяне както на големи площи, така и за запълване на фуги. Освен това те могат да служат и за връзка при различни основи – бетон, минерални мазилки, гипсокартон и др. Материалът може да се използва и в областта на реновирането на стари сгради. Дебелината на нанесения слой може да бъде между 0,1 мм до ок. 5 мм и повече, като оптималните стойности за регулиране на влагата и за подпомагане на отделянето на въздушни йони е между 1 мм и 3 мм.

ЙонитФиниш и ЙонитФино са подходящи за бетон, мазилка и гипсокартон със и без стара боя.

Комбинацията на Баумит ЙонитКолор като крайно покритие и шпакловката Баумит ЙонитФино/ЙонитФиниш има значителен принос за осигуряване на здравословен климат в помещенията и така за повече комфорт и жизненост.

Боята Баумит ЙонитКолор (Baumit IonitColor) е специална йонизираща боя, която по естествен начин активира вътрешния въздух и умножава многократно броя на здравословните въздушни йони. Така боята дава своя съществен принос към повече комфорт и виталност. Помещения, в които е положена боя ЙонитКолор, протежават за много дълго време естествена концентрация на ценни въздушни йони.  Йонизиращата боя е търсен стандарт за здравословно обитаване и работа.

Баумит ЙонитКолор е готова за полагане, матова, за вътрешно приложение, за стени и тавани. Тя подобрява активно качеството на въздуха в помещенията чрез „производството” на въздушни йони. Йоните се образуват при контакта на въздуха с повърхността на боята. Те са с положителен и с отрицателен заряд, а около тях се образува обвивка от водни молекули. Боята съдържа органично свързващо вещество, водно стъкло и емулгатори, както и специална смес от естествени минерали. Боята Баумит ЙонитКолор е щадяща околната среда, без мирис, с висока покривна способност и с отлична паропропускливост. Бедна е на емисии, без летливи органични съединения и омекотители. Тя не съдържа консерванти, като същевременно възпрепятства образуването на мухъл, почиства въздуха чрез редукция на фината прах и полените в него.

90% по-малко брезов прашец за 20 минути.

В проучване на Института за строителна физика на Фраунхофер (IBP) въздухът в 2 стаи е обогатен с висока концентрация на прашец от бреза. В тестовата стая с ЙонитКолор покритие на стените концентрацията на цветен прашец намалява значително. След около 20 минути повече от 90% от полените се слепват и падат на пода. За сравнение, в помещението, боядисано със стандартна емулсионна боя, половината от полените все още се откриват във въздуха. За всички хора, които реагират чувствително на такова замърсяване, продължителността, с която са изложени на тези вещества, е значително по-малка, както показва разликата между стандартната система и системата Йонит.

Може да харесате още...