pixel

SPFA с доклад за въздействието на изолацията от полиуретанова пяна върху околната среда

SPFA

Spray Polyurethane Foam Alliance (SPFA) публикува доклад, който оценява въздействието върху околната среда и ефективността на изолацията от полиуретанова пяна. Докладът сравнява въздействието върху околната среда на изолацията от пяна, в сравнение с изолацията от фибростъкло, по-специално измервайки нарастващото потребление на енергия и потенциала за отопление на изолирани домове в различните климатични зони на САЩ.

Рик Дънкан, изпълнителен директор на Spray Polyurethane Foam Alliance, коментира: „Изборът на изолация играе жизненоважна роля за декарбонизацията на домовете и енергийния сектор, а констатациите от това проучване отразяват онова, което ние в индустрията винаги сме знаели – че изолацията с пяна с пръскане е очевидно по-добрият избор.“

Новото проучване прави преглед на кумулативното потребление на енергия и потенциалното въздействие на изолацията от пяна и фибростъкло върху глобалното затопляне за 75-годишен период. Въздействията бяха оценени за типичен нов дом с площ от 1212 квадратни метра, изолиран и запечатан съгласно Международния кодекс за опазване на енергията (IECC) от 2018 г., построен в три различни климатични зони в САЩ. Това са:  Хюстън, Тексас – зона с горещ и влажен климат, Ричмънд, Вирджиния – зона със смесен климат, и Минеаполис, Минесота – зона със студен климат.

Трите жилища бяха еднакво изолирани в съответствие с изискванията на IECC за 2018 г. и климатичните зони, използвайки фибростъкло като основа и различни видове спрей изолация от полиуретанова пяна. Във всяка климатична зона за домовете беше определен общият брой изолационни функционални единици (FU’s).

Изчислено е въздействието върху околната среда на количеството и вида изолация, „изразходвано“ за изолирането на всеки дом. След това беше проведено енергийно моделиране с помощта на EnergyGauge за оценка по HERS и годишното потребление на енергия във всеки от трите проекта, във всяка от трите климатични зони и по отношение на природния газ (терми) и електричеството (KWh).

Докладът признава, че изолациите от пяна с пръскане имат по-високо първоначално въздействие върху околната среда, отколкото изолациите от фибростъкло, но установява, че по-високите R-стойности и присъщата въздухонепропускливост на спрей пяната спестяват допълнителна енергия, когато се монтират със същата R-стойност като изолациите от фибростъкло. Резултатът е: годишни икономии на енергия, съчетани с дългосрочно намаляване на глобалното затопляне на околната среда, въз основа на регионални енергийни източници. Докладът показва, че намаляването на въглеродните емисии чрез използване на изолация със спрей полиуретанова пяна (SPF) вместо фибростъкло в един дом, се равнява на спирането от движение на 14 до 23 автомобила за цяла година.

Spray Polyurethane Foam Alliance (SPFA) е основана през 1987 г.  Алиансът е търговска асоциация, състояща се от изпълнители, производители и дистрибутори на полиуретанова пяна, необходимото оборудване и защитни покрития, инспекции, подготовка на повърхности и други услуги. Организацията подкрепя най-добрите практики и растежа на индустрията.

Може да харесате още...

Izolacii.eu