pixel

Обновете плочките на балкона

balkon

Ако има пукнатини в плочките, това се дължи преди всичко на два фактора: текстурата на плочките и материала на основата. Целогодишно материалите променя своето състояние при температурни разлики до 100ºС. Керамичните плочки се разширяват, когато е топло и се свиват, когато е студено и всичко зависи от основата под плочките.

Ако основата не позволява на материала да се разширява и свива, възникват напрежения и плочките се напукват. Тъй като производителите не знаят на какъв под ще бъдат положени плочките, те дават само няколко години гаранция за своите продукти, като защитата от замръзване не е много полезна. Поставете голям акцент върху обработката с грунд, лепило и хоросан. Така наречената разделителна подложка върши тук добра работа, тъй като отделя основата и подовата настилка една от друга и по този начин предотвратява напрежението и движението, водещи до пукнатини.

Как ремонтирате плочки на открито

Не всеки има желание веднага да ремонтира целия балкон, когато види малки пукнатини. Опростените уплътнителни системи са решение за спестяване на разходи и труд, ако искате да направите водонепропускливи порестите плочки, фугите и пукнатините.

plochki

След като плочките са почистени, просто излейте импрегнацията на балкона и я разстелете с гумена чистачка. След около пет минути действие,  избършете с влажна кърпа. Резултатът е впечатляващ. Повърхността на плочките остава водоустойчива в продължение на месеци, но е непроменена на цвят и диша.

Как подновявате плочките на балкона

Ако сте решили да замените плочките на балкона по време на ремонта, тогава трябва да помислите и за дренажна система. При глазирани, устойчиви на дифузия на пара плочки, водата, която се издига от затоплянето, се събира от долната страна. Влагата в порите, ще накара глазурата да се пръсне след известно време. Ако създадете подходяща дренажна система преди полагане на подовата настилка, можете целенасочено да отведете просмукващата се вода. Благодарение на отводняването ще бъдете защитени от повреди от насъбрала се вода.

podlojka

Как да постъпите

Премахнете старата настилка. Повърхността трябва да е суха, без прах и равномерна. Компенсирайте по-големите неравности с пълнител и оставете да изсъхне. Има допълнителни системи за обновяване на балконски покрития с разделителна постелка, която е водоустойчива и преодолява малки неравности. Тя предотвратява пукнатини, причинени от температурни напрежения.

Нанесете лепилото за плочки с дебелина около четири милиметра. Сложете ъглови профили по външните ръбове. Изрежете отделни ленти от разделителна постелка и ги наредете една до друга. Запълнете преходите с двукомпонентно уплътняващо лепило и след това ги покрийте с широка уплътняваща лента.

Как полагате плочки върху плочки

Ако искате да опростите работата си и не искате да избивате старите плочки на балкона, има решение за полагане на плочки върху плочки, при което се извършват основно същите операции, както при нови плочки и се използват същите материали. Различни производители предлагат гъвкави прахообразни лепила. Можете просто да използвате такова лепило, което залепва без процепи. След три часа по плочките може да се ходи и след още три часа можете да започнете да фугирате. Рискът от пукнатини не се намалява чрез полагане на плочки една върху друга – единственото, което помага тук, е разделящата постелка, която поставяте между старата и новата подова настилка. Между другото, тя помага на новите плочки да се придържат по-добре към старите.

Може да харесате още...

Izolacii.eu