pixel

Огнеупорна и устойчива плоскост

Verotec

Олекотената плоскост VeroBoard, която се използва като носеща плоча в строителството на фасади при вътрешните довършителни работи и енергийно ефективното саниране, вече се предлага в цялата гама и като огнеупорен вариант (VeroBoard AllStar). Основната суровина е експандираното стъкло Liaver, което представлява минерален строителен материал, рециклиран от отпадъчно стъкло.

През последните години законовите изисквания и условията за изпитване в областта на противопожарната защита на строителни конструкции се повишават и поради това нараства и търсенето на огнеустойчиви строителни материали. Ето защо Verotec разшири асортимента си. Гамата от леки строителни плоскости вече се предлага под името VeroBoard AllStar, изцяло като незапалима плоскост (A2s1,d0) с различни дебелини и формати. Олекотените строителни плочи за всички видове сгради са базирани на експандирано стъкло Liaver, представляващо олекотен минерален пълнител, произведен от рециклирано отпадъчно стъкло.

“При нашите тестове изследвахме взаимодействието на запалимите компоненти. Чрез специално проучване на съотношенията на всички съставки успяхме да оптимизираме поведението при пожар по такъв начин, че при тестовете съгласно европейския стандарт за противопожарна защита EN 13501-1 всички олекотени плоскости да достигнат строителен клас A2s1,d0 – негорими – при запазване на същото качество”, обяснява Амброс Бюлер, мениджър на отдел “Продукти и системи”.

Verotec

Последователно развитие в съответствие с изискванията на пазара

Подобрените противопожарни свойства са от полза не само за вентиниланите окачени фасадни системи (VHF) на компания Sto, но се търсят все повече и при дървените конструкции, енергийните ремонти и промишлените приложения. “С новата продуктова гама укрепваме пазарната си позиция в областта на устойчивите и леки строителни плоскости”, обяснява Дирк Франц, управляващ директор на Verotec.

Досега дистрибуцията на Verotec разчиташе предимно на собствени разработки с акцент върху компания Sto и индустриалните клиенти. “Сега с разширената гама от плоскости има и нови възможности за вътрешни продажби, особено в областта на обновяването на сгради”, казва Франц и гледа оптимистично напред. Универсално приложимите плоскости притежават идеалните качества за това: минерални, не допускащи образуването на плесени, дифузионно отворени, устойчиви на замръзване и влага, огъваеми, устойчиви на натиск и лесни за обработка. Строителните плоскости са убедителни и от гледна точка на устойчивостта: те са изработени от отпадъчно стъкло, което се рециклира и преработва в олекотено експандирано стъкло. По този начин използваното вече стъкло се връща обратно в цикъла на материалите.

Преди повече от 13 години Verotec започна да доразвива своите строителни плоскости по отношение на противопожарната защита. През 2009 г. е пусната на пазара първата негорима плоча с експандирана стъклена сърцевина с клас на строителен материал A2s1,d0. Тази плоскост подобри из основи поведението при пожар на проектираните от Verotec фасадни системи VHF на компанията Sto (StoVentec).

Снимки: Verotec

Може да харесате още...

Izolacii.eu