pixel

Освежаването на НДК за 12.8 млн. лв. признато за прекалено скъпо. Ще има нов търг

NDK

“Адаптацията” на Националния дворец на културата (НДК) за 12.8 млн. лв. без ДДС за българското европредседателство през 2018 г. се оказва ненужно скъпо. Поръчката за избор на изпълнител е прекратена и ще бъде обявена нова, вероятно с по-ниска прогнозна стойност. В същото време две жалби на фирми фантоми блокират реконструкцията на площадното пространство пред сградата, което задължително трябва да приключи до края на годината. В противен случай има риск да бъдат връщани изплатените вече над 6.6 млн. лв. европейски средства. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Мотивите за нов търг

Поръчката за ремонта на НДК беше пусната по стария Закон за обществените поръчки (ЗОП) на 14 април – ден преди да влезе в сила новия закон, който е съобразен с европейската директива в тази област.

При откриването и провеждането на процедурата са установени нарушения, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които същата е обявена, е посочено в мотивите за прекратяването й.

Единият порок е свързан с липсата на изискване за вписване на участниците в Централния професионален регистър на строителя. Това е била изричната препоръка, дадена от Агенцията за обществените поръчки, която е направила предварителен контрол.

Другият проблем е свързан със заложеното двуфазно проектиране. В обявлението са включени две дейности – първо изработване на технически проект на обекта, а след това и работен проект. По този начин “не е съобразено обстоятелството, че времето и финансовите ресурси за подготовката на основната сграда на НДК” за нуждите на българското европредседателство през 2018 г. са ограничени, е посочено в мотивите за прекратяване.

“Двуфазното проектиране би отнело допълнително технологично време и значително би оскъпило цялостната инвестиция. Тъй като основната сграда не е нова, две фази на проектиране не са обосновани”, се казва още в мотивите.

Решението за прекратяване е на изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош от 9 май. Той не беше открит за коментар, защото е в чужбина.

В момента се изготвя нова тръжна документация и проект, като част от дейностите ще отпаднат, коментираха от НДК пред Mediapool. От там уточниха, че се очаква новата поръчка да е с по-ниска прогнозна стойност.

“Според изискванията и заданието от Европейския съюз и Министерския съвет, основният ремонт на сградата,…., трябва да завърши най-късно до 31 декември 2017 г. Това ще даде 6 месеца тестов период преди самото председателство, което ще се осъществи през втората половина на годината”, се казва в отговора на НДК до Mediapool.

Първоначалната поръчка предвиждаше луксозен ремонт на цялата сграда. Пълна подмяна на основните системи – ВиК, отопление, вентилация, електроинсталации, асансьори, на настилките в залите и коридорите с гранитогрес и мокетни плочи от висок клас, светещи тавани, “зелени” стени, умивалници, писоари и тоалетни чинии от най-висок клас и сешоари.  Най-вероятно част от тези екстри ще отпаднат.

Прекратяването на поръчката и пускането й отново най-вероятно ще забави избора на изпълнител. Ако има и обжалване на процедурата, държавата може и да не се вмести в предвидените графици. Плановете се най-късно в началото на 2017 г. “адаптацията” на НДК за европредседателството да започне и до края на годината да приключи.

Столична община бърза с ремонта на околното пространство

И ако държавата има още година и половина време, то Столична община няма никакво с ремонта на околното пространство. То се изпълнява по европейски проект и трябваше да приключи до края на 2015 г.

Част от дейностите – ремонтът на така наречения площад “България” беше оставен за тази година и срокът за приключването му изтича в края на годината. В противен случай рискът е да бъдат върнати вече усвоените 6.6 млн. лв.

В същото време обаче и при втория си опит Столичната община среща трудности с избора на изпълнител. Тръжните условия се обжалват от две фирми – “Солид груп” и “Вип Карго Кика”. Първата е с регистрация в Несебър, а втората във Варна.

И ако “Солид груп” е малка строителна компания с оборот от 107 хил. лв. и 8 души персонал за 2015 г., според регистъра на Камарата на строителите, то варненската фирма се занимава със всичко друго, но не и със строителство. Предметът на дейност на дружеството е митническо посредничество, брокерски услуги, агентиране, чартиране, фрахтоване, опериране на кораби, търговска дейност в страната и чужбина. Собственици на “Вип Карго Кика” са Диляна Живкова Митева и Красимир Иванов Кателиев. Те не бяха открити за коментар.

Собственици на “Солид груп” са земеделските производители Живко Иванов от Несебър и Даниел Динев от Ямбол. Иванов отказа коментар пред Mediapool какви са основанията му за оспорване на поръчката.

В момента Столична община временно е спряла обществената поръчка до произнасяне на съда по искането за налагане на временна мярка и спиране на производството. Комисията за защита на конкуренцията вече е отхвърлила жалбите като неоснователни.

mediapool.bg

 

Може да харесате още...